3 helppoa vinkkiä hyvän työhakemuksen tekemiseen. Aiemmissa postauksissani puhuin taustatyön tekemisen tärkeydestä ennen CV:n kirjoittamista ja siitä, mitä ansioluettelon kirjoittamisessa ja kohdentamisessa kannattaa huomioida.
Tulen tässä postauksessa antamaan
3 helppoa vinkkiä hyvän työhakemuksen tekemiseen
sillä hyvän CV:n tulisi aina kulkea käsi kädessä hyvän työhakemuksen kanssa.
Tiedän, että moni työnhakija välttelee työhakemuksen kirjoittamista viime hetkeen saakka, koska ei tiedä mitä hakemuksessa kannattaisi sanoa. Mutta oikeilla vinkeillä tehtynä hakemuksen kirjoittaminen ei ole sen kummempaa kuin minkä tahansa muun arkipäivän tekstin kirjoittaminen. Itse asiassa mitä enemmän pystyt pitämään kiinni omasta kirjoitustyylistäsi ja persoonastasi työhakemuksella, sitä paremmin hakemus toimii.
1.Ole oma itsesi
Helposti ajatellaan, että työpaikan saamiseksi sinun pitäisi liioitella omaa osaamistasi tai täyttää hakemus superlatiiveilla. Ei pidä. Olemalla oma itsesi, on paljon todennäköisempää, että menestyt työnhaussa.
Ajattele asiaa tarkemmin:
Sen sijaan, että tekisit listauksen kaikilla hienoilla adjektiiveilla siitä, kuinka upean työntekijän työnantaja sinusta saisi, kirjoitatkin hakemukseen 2-4 esimerkkiä jotka tuovat esiin onnistumisiasi työelämässä sekä persoonaasi. Voin luvata, että tämä toimii paremmin kuin “Olen nopea oppimaan, tunnollinen ja hyvä ihmisten kanssa”.
Tottakai nämä esimerkit kannattaa miettiä huolella ja siten, että ne tuovat esiin parhaita puoliasi nimenomaan kyseistä paikkaa ajatellen ja suosittelen ehdottomasti myös sinua tekemään niin. Ymmärrän kuitenkin, että alussa esimerkkien keksiminen voi tuntua vaikealta ja siksi kannattaa rohkeasti kysyä myös työkavereiden (entisten ja nykyisten) kommentteja ja palautetta.
Vaikka työhakemus on ikäänkuin myyntikirje sinusta itsestäsi, kannattaa siis kuitenkin muistaa oma persoona ja pitää kiinni omasta tyylistä - tämä paljastuisi joka tapauksessa rekrytoijalle ennemmin tai myöhemmin. Eli se millaisia sanavalintoja käytät, on tottakai tärkeää, mutta olennaisempaa on viestin sisältö.
2. Älä räiski hakemuksia joka suuntaan
Kannattaa pitää mielessä, että hakemusten copy-paste-lähettely harvoin tuottaa tulosta. Jos siis haluat parantaa todennäköisyyksiäsi päästä työhaastatteluun ja saada sinua aidosti kiinnostava työpaikka, tee jokaiseen paikkaan huolella räätälöity ja kohdennettu hakemus ja CV. Älä kuitenkaan tuudittaudu yhden hakemasi paikan varaan vaan pidä silmät auki. Hae aina, kun sinua aidosti kiinnostava paikka avautuu.
Ja vaikka nyt saatat miettiä, että onpa työlästä kirjoittaa jokainen hakemus alusta saakka, niin loppujen lopuksi kohdentaminen ja räätälöinti ei tarkoita sitä, että joutuisit aloittamaan joka kerta alusta. Pienillä viilauksilla, sanajärjestyksen ja lausejärjestysten muutoksilla sekä muutamien esimerkkien vaihtamisella ja avainsanoja korostamalla pystyt hyödyntämään kertaalleen hyvin tehtyä pohjatyötä niin CV:n kuin työhakemuksenkin osalta.
3. Kysy palautetta
Vaikka työhakemus on sinun taidonnäytteesi ja voit halutessasi kirjoittaa siihen mitä huvittaa, kannattaa kuitenkin muistaa, että sen lukee oikea ihminen, joka ei tunne sinua välttämättä vielä lainkaan. Siksi kannattaa kysyä rohkeasti palautetta omasta työhakemuksestasi myös lähipiiriltäsi tai vaikka kollegalta, joka tuntee ja tietää millainen työntekijä olet.
Kysy siis rohkeasti ja häpeilemättä palautetta omasta työhakemuksestasi jo ennen hakemuksen lähettämistä ja tarvittaessa muutoksia. Kysy mitä kollegasi kertoisi sinusta, jos häneltä kysyttäisiin saavutuksistasi, persoonastasi jne. Ota palaute vastaan ja hyödynnä sitä jalostamalla työhakemustasi lähetysvalmiiksi.
Lisäksi kannattaa muistaa, että rekrytointiprosessin jälkeen voit myös kysyä palautetta työnhakudokumenteistasi ja työhaastattelusta rekrytoijalta. Parhaiten saat kommentteja, kun soitat rohkeasti rekrytoijalle mikäli olet saanut sähköpostitse tiedon, ettei sinua ole valittu tehtävään. Ja yksi asia, jota en voi liikaa korostaa: kun pyydät palautetta, ota se kiittäen vastaan mutta älä luhistu palautteesta. Ota se ennemmin keinona ja suuntaviittana kehittää itseäsi.
Kiitos, että luit.