9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä

Oletko asiantuntijapalveluita tarjoava yksinyrittäjä, joka kamppailee motivaatiopulan kanssa? Tämä blogiartikkeli “9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä” on tarkoitettu juuri sinulle!


Keskustelen työni puolesta paljon yrittäjien kanssa ja olipa sitten kyseessä konsultointia tai muita asiantuntijapalveluita tarjoava yksinyrittäjä, moni pystyy samaistumaan yrittäjyyden henkiseen vuoristorataan. Yrittäjyys on toki palkitsevaa, mutta samalla myös haastavaa. On siis täysin inhimillistä, että ajoittain voi iskeä myös motivaatiopula.


Siinä missä palkkatyössä moni on tottunut heräämään tiettyyn aikaan ja hoitamaan tehtäviinsä kuuluvat vastuut moitteetta, yksinyrittäjällä on suuri vastuu itsensä johtamisesta ja motivaation ylläpitäminen voi tuntua vaikealta.


Yrittäjien myyntitaitoja ja myynnin prosesseja valmentaessani olen huomannut, että motivaatiopula liittyy yleensä vahvasti niihin tilanteisiin, joissa et yrittäjänä koe olevasi omalla mukavuusalueellasi. Moni kokee motivaatiopulaa erityisesti myyntiä kohtaan ja tämä johtaa helposti myös kierteeseen, jolloin yrittäjän taloudellinen tilanne heikkenee, joudutaan ottamaan “ei niin mukavia” töitä vastaan ja ajaudutaan yhä kauemmas omasta unelmatyöstä.


Saattaa siis olla, että sinäkin koet motivaatiopulaa juuri myyntiä kohtaan. Tämän blogiartikkelin 9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä, tarkoituksena on auttaa sinua löytämään itsellesi sopivat keinot, jotta motivaation ylläpitäminen olisi helpompaa ja voisit nauttia yrittäjyydestä ja sen tuomasta vapaudesta aivan kuten varmasti aloittaessasi haaveilit!

9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä

1. Muista miksi aloitit

Yksi voimakkaimmista keinoista torjua motivaatiopulaa on kirjoittaa itselleen ylös syyt, miksi ylipäänsä aloitit yrittäjänä. Millaisia unelmia sinulla on yrittäjyyteen liittyen ja millaisen elämän haluat mahdollistaa itsellesi ja läheisillesi?
 

 • Vinkki: Tee itsellesi huoneen taulu, joka auttaa sinua palauttamaan mieleesi, miksi tekemäsi työ on merkityksellistä ja miksi haluat tehdä töitä myös epämukavuusalueellasi. Tällainen harjoitus auttaa sinua pysymään sitoutuneena pitkän aikavälin tavoitteisiin helpommin.

2. Aseta selkeitä, mitattavia tavoitteita

Kirkastettuasi itsellesi selkeän vastauksen kysymykseen ”miksi”, on aika pilkkoa jättiläismäinen unelma pienempiin, selkeämpiin ja mitattavampiin tavoitteisiin. Pilkkomalla tavoitteesi riittävän pieniksi pystyt helpommin keskittymään olennaiseen ja samalla seuraamaan edistystäsi.

 
Vinkki: Voit hyödyntää tavoitteiden asettamiseen esimerkiksi SMART-kaavaa, jonka jokainen kirjain symboloi tavoitteen yhtä elementtiä. Alla esimerkki eräältä yrittäjältä:

 1. S = Spesific. (Tavoitteenani on 8000€ kuukausittainen liikevaihto.)
 2. M = Measurable. (Seuraan liiketoimintani ja liikevaihtoni kehitystä vähintään kuukausitasolla ja tiedän, että saavuttaakseni tämä liikevaihdon minun tulee löytää x uutta asiakasta kuukaudessa.)
 3. A = Achievable. (Liikevaihtoni on tällä hetkellä 1500-3000 €/kk, joten tiedän että kehittämällä myynnin taitojani ja prosessejani pystyn nostamaan liikevaihtoni 8.000 € kuukausiin). 
 4. R = Relevant. (8000 €/kk liikevaihto mahdollistaa minulle asuntolainan).
 5. T = Time-bound. (Tiedostan, että myynnin taitojen kehittäminen vaati harjoitusta ja asiakkaideni ostopäätöksen kesto on keskimäärin x vkoa. Tästä johtuen minulla on realistiset mahdollisuudet saavuttaa 8000€ kuukausittainen liikevaihto 3 kuukauden sisällä.)

3. Palkitse itsesi saavutuksista

Asetettuasi tavoitteet, voit suunnitella, miten palkitset itsesi välitavoitteiden saavuttamisesta. Yrittäjiä valmentaessani olen huomannut, että moni tähtää vain ”isoon maaliin”, mutta unohtaa nauttia matkasta. Tässä piilee vaarana se, että arjessa fokus siirtyy eteenpäin vievien asioiden toteuttamisesta loputtomien ToDo-listojen tekemiseen ja johtaa lopulta tunteeseen ”En tiedä mistä aloittaa. En saanut tänäänkään mitään aikaan.”
 

 • Vinkki: Kirjoita päivittäin onnistumispäiväkirjaa, johon lisäät vähintään 3 asiaa, joissa olet onnistunut tänään. Tämä on erityisen hyödyllistä niinä päivinä, kun sinusta tuntuu, ettet ole saavuttanut mitään – usko minua, tiedän mistä puhun! 

4. Pidä Taukoja ja rentoudu

Huolehdi riittävistä tauoist työpäivien aikana, mutta pidä myös riittävästi vapaapäiviä. Ne ovat kuitenkin olennainen osa tehokasta työskentelyä ja auttavat ylläpitämään toimintakykyäsi.
 

 • Vinkki: Nyt kun nautit yrittäjän vapaudesta, mitäpä jos aikatauluttaisit keskellä päivää ulkoilun tai vaikkapa rentouttavan venyttelytauon.

9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä.jpg

5.  Hanki tukea osaamisesi kehittämiseen

Yksinyrittäjänä sinun ei tarvitse yrittää yksin! Jos huomaat olevasi epämukavuusalueellasi esimerkiksi taloushallinnon, markkinoinnin tai vaikkapa myynnin kanssa, kannattaa hankkia tukea ajoissa.

 
Esimerkiksi kirjanpito on parempi hoitaa alusta alkaen jämptisti eikä vasemmalla kädellä. (Toki, jos haluat hoitaa kirjanpidon itse, voit laittaa minulle sähköpostia, niin suosittelen sinulle ohjelmaa, jota olen itse käyttänyt toiminimen laskutukseen 2 vuotta.)


Sama pätee myös markkinointiin ja myyntiin. Moni yksinyrittäjä on huippuammattilainen omassa työssään, mutta markkinointi ja myynti voivat tuntua varsinkin alkuun vierailta. Olen huomannut, että moni aloittava yrittäjä päätyy kehittämään taitojaan markkinoinnin suhteen, mutta tyypillisesti markkinointi vaatii pidemmän aikaa toimiakseen.

 
Hyvin suunniteltu ja toteutettu myynti sen sijaan tuo tuloksia hyvinkin nopealla aikataululla. Tästä syystä myynnin taitojen opetteluun kannattaa panostaa heti ensimmäisestä yrittäjyysviikosta lähtien!
 

 • Vinkki: Varaa maksuton 30 minuutin yrittäjäsparri kanssani, jos kaipaat apua yrityksesi ja myyntisi kehittämiseen tai kaipaat vaikkapa motivaatiobuustausta!

 • 6.  Kehitä osaamistasi aktiivisesti

  Valittuasi itseäsi kiinnostavan liiketoiminnan olet todennäköisesti myös motivoitunut oppimaan uutta oman aiheesi ympärillä. Samalla kun kehität osaamistasi, pystyt ylläpitämään liiketoimintasi kilpailukykyisenä. Uuden oppiminen on myös keino löytää uusia ideoita ja inspiraatiota sekä mahdollisuuksia liiketoiminnallesi.
   

  • Vinkki: Merkitse kalenteriisi 1-4 krt/kk ”opiskelupäivä”. Varaa siis aidosti aikaa uuden oppimiseen myös työviikon keskeltä! Voit esimerkiksi katsoa webinaaritallenteita, YouTube-videoita, lukea alasi kirjallisuutta tai esimerkiksi suorittaa avoimen yliopiston kursseja.

  7.  Luo positiivinen työskentely-ympäristö

  Yksi hyvä keino, jolla motivaation ylläpitäminen onnistuu, on miettiä, millainen on sinulle sopiva työskentely-ympäristö. Tunnen paljon yrittäjiä, jotka työskentelevät kotoa, kahvilasta, kirjastosta tai vaikkapa co-working tiloista käsin. Olennaisinta on, että tunnistat, millainen ympäristö sinulle sopii. 

  Mikäli päädyt työskentelemään kotoa käsin, suosittelen käyttämään muutaman tunnin aikaa oman työpisteesi suunnitteluun. Tee työpisteestäsi viihtyisä, huolehdi valaistuksesta ja hyvästä työskentelyasennosta. 
   

  • Vinkki: Pohdi, millaista tunnelmaa ja mielialaa kaipaat työhösi. Jos kaipaat luovuutta rikastavaa ympäristöä, mieti millaiset asiat saavat luovuutesi kukkimaan! Tämän jälkeen tuo näitä elementtejä työpisteellesi/työskentely-ympäristöösi. 

  8. Suunnittele itsellesi inspiroiva työaikataulu

  Moni yrittäjäksi ryhtyvä haaveilee usein vapaammasta aikataulusta, myöhäisistä herätyksistä ja tauoista keskellä työpäivää. Nämä ovat toki kaikki mahtavia asioita, mutta samaan aikaan kun annat itsellesi vapauksia, kannattaa pohtia myös mihin haluat piirtää omat rajasi. Miten toimit niissä tilanteissa, kun et koe olevasi motivoitunut, eikä jonkin asian hoitaminen huvita?

   
  Inspiroiva työaikataulu auttaa sinua auttaa sinua mitä todennäköisimmin hallitsemaan aikaasi tehokkaasti ja tasapainottamaan työn ja vapaa-ajan välillä. Samalla vältät liiallista stressiä ja uupumusta sekä huolehdit että motivaation ylläpitäminen onnistuu pitkällä tähtäimellä.

  • Vinkki: Suosittelen, että suunnittelet itsellesi inspiroivan työaikataulun/työviikon, johon määrität työpäivät ja -ajat. Varaa suoraan kalenteriisi aikaa eri työtehtävien (kuten myynnin, markkinoinnin, asiakkuuksien ja taloushallinnon) hoitamiseen. Tällä tavalla voit päättää päivää tai vaikka viikkoa aiemmin, mihin asioihin panostat minäkin päivänä ja vähennät prokrastinointia eli ”haahuilua”.

  9. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

  Aiemmin mainitsemani onnistumispäiväkirja on yksi hyvä keino pitää mielessä päivän aikana ansaitut saavutukset. Jos haluat parantaa fokustasi ja harjoitella tietoista läsnäoloa, suosittelen lisäämään päivittäiseen rutiiniisi aamuihin kiitollisuuspäiväkirjan. 
  Kiitollisuuspäiväkirjan ajatuksena on kirjoittaa joka aamu 5-10 asiaa, joista olet kiitollinen. Se voi toimia voimavarana vaikeina hetkinä ja auttaa sinua pysymään positiivisena ja motivoituneena.

  • Vinkki: Saat kiitollisuuspäiväkirjastasi voimakkaamman, kun kirjoitat kunkin kiitollisuuden aiheen perään koska-sivulauseen. Esimerkiksi ”Olen kiitollinen, että yli 500 henkilöä löytää tämän blogipostauksen kuukaudessa, koska tällä tavalla pystyn inspiroimaan ja auttamaan yhä useampaa yrittäjää kasvattamaan heidän liiketoimintaansa ja myyntiään. Tällä tavala pystyn myös auttamaan muita hyvää tekeviä yrittäjiä auttamaan omia asiakkaitaan ja luomaan positiivista muutosta ympärilleen.” 

  Nyt sinulla on tiedossa 9 keinoa selättää motivaatiopula - Motivaation ylläpitäminen yksinyrittäjänä vaatii siis selkeää päämäärää, suunnitelmaa ja johdonmukaisuutta aivan kuten myyntikin. Kun viet nämä keinot vielä käytäntöön, mahdollisuutesi menestyä yksinyrittäjän kasvavat huomattavasti!
  Muista myös, että motivaation ylläpitäminen on taito siinä missä mikä tahansa muukin taito. Se on opittavissa, mutta vaatii harjoittelua ja jokaisella meistä on omat heikot hetkemme!
  Siltä varalta, ettet vielä hyödyntänyt maksutonta 30 minuutin yrittäjyyssparria, niin varaa se tästä! Olen täällä sinua varten ja autan mielelläni selättämään motivaatiopulan tai myynnin haasteet ja saavuttamaan unelmasi.


   

  Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

  Menesty-piilotyonhaussa-hybridi