Mikä on piilotyöpaikka ja miksi piilotyönhaku kannattaa?

 

Mikä on piilotyöpaikka ja miksi piilotyönhakua kannattaa tehdä? Eli miksi piilotyöpaikkoja kannattaa etsiä? Nämä ovat kaikki sellaisia kysymyksiä, joita minulta kysytään viikoittain uravalmentajana.

Piilotyönhaun tarkoituksena on etsiä sellaisia työpaikkoja, joita ei haeta missään julkisesti, mutta joihin kuitenkin palkataan osaaja sopivan löytyessä. Kun siis pohdit ”Mikä on piilotyöpaikka?”, lyhyt vastaus kuuluu: Piilotyöpaikka on sellainen, jota ei haeta työpaikkailmoituksella vaan johon palkataan henkilö esimerkiksi verkostojen kautta. Toimiva piilotyönhaku ei kuitenkaan tarkoita vain avoimen työhakemuksen lähettämistä yrityksen rekrytointijärjestelmään.

Mikä on piilotyöpaikka ja miksi piilotyönhaku on olennainen osa työnhaussa onnistumistasi?  

Työnhaussa olevien asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kanssa piilotyöpaikoista ja piilotyönhausta keskustellessani olen huomannut, että moni pohtii samoja asioita, eli:

  • “En osaa myydä omaa osaamistani.”
  • “En tiedä, miten piilotyönhakua kannattaa tehdä.”
  • “Oman osaamisen tunnistaminen on niin haastavaa.”
  • “En tiedä miten sanallistaisin osaamiseni kiinnostavasti.”
  • “HÄVETTÄÄ! En kehtaa olla yrityksen edustajaan yhteydessä, jos heillä ei ole työpaikkailmoitusta auki.”
  • “Entä jos lupaan liikoja? Osaanko oikeasti näitä asioita?”
  • “Taas yksi työnhakuvinkki, joka pitäisi osata…”

Usko pois, ymmärrän hyvin, että työnhaku tuntuu puuduttavalta suolta. On varmasti kuluttavaa kuulla “kyllä tekevälle töitä löytyy”, kun samaan aikaan tiedät, että työnhaku käy työstä. Haluaisit vain erottua muiden hakijoiden joukosta ja vihdoin ja viimein saada sen uuden työpaikan!

Fakta on kuitenkin se, että rekrytoijat saavat avoimen työpaikkailmoituksen kautta niin valtavasti hyviä hakemuksia, että suuresta massasta edes loistavatkaan hakijat eivät aina pääse edes haastatteluun. Kilpailu on todella kovaa. Ja juuri tästä syystä piilotyönhaku on erittäin hyvä keino erottua joukosta ja napata se oma unelmatyö!

Otetaan esimerkkinä HR-päällikkö. Työnhakijana hän etsii itselleen seuraavaa askelmaa urallaan arvojensa mukaisessa työpaikassa ja tehtävässä, jossa hän pääsee haastamaan itseään ja toisaalta, jossa hänelle maksetaan myös ansaitsemansa korvaus. Tässä tapauksessa kyseeseen voisi tulla HR-päällikön tehtävät suuremmassa organisaatiossa tai HR-johtajan tehtävät keskisuuressa organisaatiossa pk-seudulta. Huolimatta siitä, että toimialue (HR) ja vastuutaso (päällikkö) on rajattu ja työnhakija tietää suurin piirtein, millaiset organisaatiot häntä itseään kiinnostavat, ongelmaksi voi muodostua erityisesti työpaikkailmoitusten kautta haettaessa se, että:

  • hakijoita on VALTAVASTI
  • työnantaja miettii aina, millaisen vastineen he saavat investoimalleen rahalle?
  • rekrytoijan kiinnostus ei herää riittävästi, jotta hän kutsuisi henkilöä haastatteluun, kun tarjolla on niin paljon hyviä 
  • työnantaja miettii “miksi valitsisimme henkilön, jolla ei ole juuri tästä tehtävästä/toimialasta tms. vielä kokemusta?”

Nämä tismalleen samat asiat pätevät HR:n lisäksi myös myynnin, talouden, liiketoiminnan kehittämisen/johtamisen kuin monen muunkin tehtäväkentän kohdalla ja toisaalta myös toimialaa vaihdettaessa (esim. teollisuus → IT), mutta myös silloin kun haettavat vastuualueet pysyvät samoina (päällikkö → päällikkö, johtaja/C-taso → johtaja/C-taso).

Toisin sanoen, jos työnhakija hakee työpaikkaa vain työpaikkailmoitusten kautta, erottuminen muista osaajista on äärimmäisen vaikeaa ja kielteinen rekrytointipäätös on jopa todennäköinen. Työnantajat nimittäin valitsevat herkästi “turvallisen” vaihtoehdon (eli henkilön, jolla on jo samasta toimialasta ja kyseisestä tehtävästä kokemusta).

Tehokas ja hyvin toteutettu piilotyönhaku sen sijaan auttaa työnhakijaa löytämään piilotyöpaikkoja eli niitä tehtäviä, joita ei haetaan missään julkisesti ja joita on jopa 70-80% Kauppalehdenkin uutisoinnin mukaan. Piilotyönhaku on siis hyvä keino erottua työnhaussa ja siirtyä “työnhaun ohituskaistalle”. Edellytyksenä kuitenkin on ymmärtää ja osata ennakoida työnantajan tarpeet ja kipupisteet sekä huomioida nämä omassa piilotyönhaussaan.

Tiesitkö, että liittymällä ILOAn sisäpiiriin, saat viikoittain maksuttomia vinkkejä työnhakuusi? Liity mukaan tästä!

Miksi piilotyönhakua kannattaa tehdä? 

Noudattamalla laadukasta ja hyvin toimivaa piilotyönhakua osana työnhakustrategiaasi voit itse määritellä, millaiset tehtävät sinua itseäsi kiinnostavat. Et myöskään joudu asettelemaan itseäsi mihinkään ulkopuolisen tahon ennalta määrittelemään muottiin vaan tällä kertaa sinulla on ohjat omissa käsissäsi. Kun piilotyönhakua tekee laadukkaasti ja siten, että se herättää juuri sinun unelmatyönantajasi mielenkiinnon, et enää myöskään joudu odottelemaan “sopivien” työpaikkailmoituksen avautumista.

Joissain tapauksissa saattaa riittää, että käyt vain muutamassa haastattelussa ja nappaat sen jälkeen itsellesi työtarjouksen arvojesi mukaisesta yrityksestä, sinua kiinnostavan tehtävänkuvan ja osaamistasi vastaavan palkan kera. Toisinaan taas voi olla, että piilotyönhakua tehdessä keskusteluja käydään useankin potentiaalisen yrityksen edustajan kanssa ja haetaan sitä oikeaa hetkeä ja “täydellistä matchia”.

Henkilö, jolla ei ole piilotyönhakua osana työnhaussaan joutuu tyypillisesti hakemaan huomattavasti pidempään ja vastaanottamaan myös suoria “kiitos, mutta ei kiitos” -viestejä reilusti enemmän. Jokaiseen työpaikkailmoitukseen CV:n ja hakemuksen räätälöinti vie myös aikaa - jota ei tyypillisesti liiemmin ole varsinkaan silloin, jos on tarkoitus hypätä työsuhteesta toiseen ilman taukoa!

Piilotyönhaun tarkoitus on siis nimenomaan tehostaa ja helpottaa työnhakuasi ja saada potentiaalinen työnantajasi kiinnostumaan sinusta ja lopulta tarjoamaan sinulle unelmiesi työpaikkaa.

Piilotyönhaku on myös loistava keino rakentaa omaa asiantuntijabrändiäsi ja verkostojasi, jotka tukevat työllistymistäsi sekä uudesta toimenkuvastasi, riippuen voi edesauttaa myös uudessa työtehtävässäsi menestymistä nyt ja tulevaisuudessa!

Saattaisit muuten pitää myös tästä: Kannattaako rekrytoijalle soittaa?

Mitä piilotyönhaku ei ole?

Piilotyönhaku ei ole yhtä kuin avoimen työhakemuksen jättäminen yrityksen rekrytointijärjestelmään. Se on lähestulkoon kaikkea muuta! Piilotyönhaku ei siis ole passiivista odottelua, vaan tarkoitus on nimenomaan ottaa ohjat omiin käsiin ja saada työnantaja kiinnostumaan sinusta.

Kun piilotyönhaku tehdään ”oikein”:
 

mika-on-piilotyopaikka-ja-miksi-piilotyonhaku-kannattaa_testimonial.pngmika-on-piilotyopaikka-ja-miksi-piilotyonhaku-kannattaa_testimonial2.pngmika-on-piilotyopaikka-ja-miksi-piilotyonhaku-kannattaa_testimonial3.png

Miten varmistat, että piilotyönhaku tuo haluttuja tuloksia?

Piilotyönhaussa ja itseasiassa työnhaussa ylipäänsä onnistumisen avain piilee siinä, että ennen kuin lähdet hakemaan töitä, pysähdyt ensin tarkastelemaan, millainen olet, mitä osaat ja mitä haluat. Vasta tämän jälkeen sinun kannattaa lähteä hakemaan tehtäviä, sillä piilotyönhakua tehdessäsi sinun tulee pystyä myös sanoittamaan se, miksi olet kiinnostunut juuri tästä yrityksestä ja tehtävistä. Jos sen sijaan lähtisit vain hakemaan töitä, miettimättä tarkemmin näitä asioita, päätyisit pahimmassa tapauksessa ottamaan vastaan työn, joka ei motivoi tai vastaa arvojasi puhumattakaan palkkakuoppaan päätymisestä. Tällaisissa tilanteissa kaikki se työnhakuun pistämäsi vaiva on valunut hukkaan.

Kun käännytään omassa työnhaussa ensin tarkastelemaan sisäisiä tekijöitä ulkoisten sijaan, alkaa työnhaku tuottaakin tulosta. 
Tiedän, että moni työnhakija pelkää tehdä näin, sillä ajatellaan, että “ei minulla ole varaa nirsoilla”. Tilanne on kuitenkin se, että laskemalla rimaa tai hakemalla laidasta laitaan assistentin tehtävistä C-tasoon, työnhaku rönsyilee liikaa ja huokuu päättämättömyyttä.

Jotta potentiaalinen työnantaja voisi kiinnostua sinusta, tulee sinun ensin itse uskoa itseesi ja osaamiseesi, sanoittaa tarjoamasi laadukkaasti ja tämän jälkeen pitää rima riittävän korkealla!

Toinen todella tärkeä asia piilotyönhaussa onnistumisessa on se, ettet luovuta ensimmäisen tai toisenkaan vastoinkäymisen edessä! Jokaisen uuden toimintatavan tai taidon opettelussa menee oma aikansa. Jos olet esimerkiksi tämänhetkisen työnhakusi aikana hakenut vaikkapa 50 työpaikkaa ja tehnyt näistä jokaiseen hakemuksen, CV:n ja käynyt joissain jopa haastatteluissakin, niin miksi luovuttaisit piilotyönhaussa, jos ensimmäiset toimenpiteet eivät tuota heti haluttua lopputulosta eli työtarjousta?

Miten aloittaa piilotyönhaku?

Riippumatta siitä, oletko oman alasi kokenut konkari, alalle vasta tähtäävä juniori tai alanvaihtaja, ensimmäinen askel piilotyönhaun käynnistämiseksi on kirkastaa itsellesi mitä haluat, mitä osaat ja millainen olet? Mitä tarjottavaa sinulla?

Tämän jälkeen voit lähteä kartoittamaan sinua kiinnostavia yrityksiä, joihin lähdet tarjoamaan osaamistasi. Sinun ei tarvitse lähteä tässä kohtaa vielä viilaamaan yritykseen hakemusta tai CV:tä. Näiden aika ei ole vielä tässä vaiheessa.
 

Nyt tiedät mikä on piilotyöpaikka ja miksi piilotyönhakua kannattaa tehdä. Muistathan, että onnistuaksesi piilotyönhaussa sinun tulee ymmärtää työnantajayrityksen haasteet, tarpeet ja ongelmat, jotta voit herättää heidän kiinnostuksensa! Kun etsit asiantuntija- tai esihenkilötason työtä ja kaipaat apua työnhakuun käytännössä, voit varata tästä kanssani maksuton tutustumistapaamisen – selvitetään yhdessä voisiko jokin valmennukseni sopia sinun tilanteeseesi.

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi