Millainen on hyvä CV-pohja?

Onpa hyvä CV!” Tällaisen huudahduksen toivot varmasti rekrytoijan päästävän nähdessään juuri sinun CV:si. Ennen kuin tähän pisteeseen kuitenkaan päästään saatat miettiä “millainen on hyvä CV-pohja?”

Vinkkaan sinulle tämän artikkelin lopussa muutaman CV-pohjan, joilla on todistetusti napattu asiantuntija- ja esihenkilötason töitä. Sitä ennen suosittelen lukemaan alta, että millainen on hyvä CV-pohja, jotta osaat arvioida millainen CV-pohja sinulle sopii ja valita itsellesi sopivimman.

Millainen on hyvä CV-pohja?

1. Selkeästi jäsennelty

Rekrytoijat käyvät päivittäin läpi kymmeniä ansioluetteloita. Siksi onkin tärkeää, että olet ottanut CV-pohjaa valitessasi huomioon, että olennaisten asioiden (yhteystiedot, työhistoria, opinnot sekä muut tehtävän kannalta relevantit taidot) ovat helposti hahmotettavissa CV:ltäsi.

Pyri siis valitsemaan CV-pohja, jossa on riittävästi tilaa kaikille edellä mainituille asioille ja ne ovat selkeästi jäsennelty. Esimerkiksi työhistoria kannattaa sijoittaa ennen koulutusta, mikäli sinulla on jo relevanttia työkokemusta hakemaasi tehtävään nähden. Jos sen sijaan haet kesätyötä etkä ole vielä aiemmin ollut oman alasi työtehtävissä, on parempi sijoittaa opinnoista kertova kappale ennen työkokemusta.

(Saattaisit pitää tästä 2-sivuisesta CV- ja työhakemuspohjan yhdistelmästä, jos haet asiantuntija- tai esihenkilötason töitä.)

2. Optimoitu erottamaan sinut muista hakijoista

Koska et voi tietää, millaisia muut hakijat ovat tai kenellä on paras CV-pohja, voit vaikuttaa vain siihen, millaisen CV-pohjan itse valitset. Suosittelen kiinnittämään huomiota siihen, että CV-pohjasta löytyy ylhäältä paikka kuvallesi sekä yhteystiedoillesi ja paikka lyhyelle tiivistelmälle sinusta. Tiivistelmä sinusta on CV-pohjasi yksi tärkeimmistä kohdista ja se on erinomainen keino erottua muista hakijoista, kun kirjoitat sen myyvästi ja nostat esiin rekrytointipäätöstä olennaisesti tukevia asioita.  

Näiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että CV-pohjassa on riittävästi tilaa avata työkokemustasi ja opintojasi. Kannattaa myös hyödyntää erilaisia grafiikoita esimerkiksi visualisoimaan IT- ja kielitaitoasi. Tehtävästä ja alasta riippuen voit myös valita CV-pohjan, jossa on käytetty visuaalisia elementtejä (yksinkertaisia piirroskuvia) havainnollistamaan muita taitojasi.

3. Optimoitu rekrytoijan työn helpottamiseksi

Kannattaa muistaa, että tutkimustenkin mukaan rekrytoijat silmäilevät työnhakijoiden ansioluettelot alkuun hyvinkin nopeasti (keskim. 6 sekunnissa) läpi. 

Työnhakijana tämä tarkoittaa sinulle sitä, että valitessasi CV-pohjaa kiinnität huomiota CV:n eri kappaleiden asetteluun ja tilan käyttöön. Lähtökohtaisesti suosittelen aina valitsemaan 1-sivuisen CV-pohjan, jos sinulle on kertynyt oman alan työkokemusta 1-5 vuotta ja uskot, että saat kaiken olennaisen mahtumaan riittävän informatiivisesti. Vaihtoehtoisesti voit valita 2-sivuisen CV-pohjan, jossa pääpaino on ensimmäisellä sivulla ja tehtävän kannalta relevantit, muttei niin kriittiset asiat kerrotaan toisella sivulla.

 

4. Optimoitu kohdemarkkinaan

Jos siis haet töitä Suomesta, kannattaa käyttää suomalaisen rekrytoijan tekemiä pohjia, sillä Suomessa ja maailmalla painotetaan eri asioita CV:ssä. Esimerkiksi Jenkeissä kuva CV:ssä on lähes kirosana kun taas Suomessa sitä arvostetaan. Myöskään harrastuksia ei ole tapana avata monissakaan maissa CV:lle - Suomessa tämänkin suhteen ollaan “joustavampia”. 

5. Visuaalisesti linjassa työhakemuksen kanssa

Parhaimmassa tapauksessa löydät CV-pohjan ja työhakemuspohjan, jotka on tehty käytettäväksi yhdessä, mutta siinäkin tapauksessa että tekisit CV:n ja työhakemuksen alusta asti ilman mitään valmispohjaa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että CV ja työhakemus ovat visuaalisesti ns. “pari”. Kannattaa siis valita esimerkiksi sama fontti sekä ansioluetteloon että työhakemukseen ja käyttää samoja värejä. Kannattaa myös muistaa, että super tyylitelty fontti ei ole paras valinta, jos luettavuus kärsii.

Nyt tiedät, millainen on hyvä CV tai hyvä CV-pohja ja osaat tehdä valinnan, jonka avulla saat todennäköisemmin itsellesi unelmiesi työn.

 

6. Esimerkkejä todistetusti toimivista CV-pohjista

Jos haluat tutustua ILOA Consultingin asiakkaiden käyttämiin CV-pohjiin, jotka ovat todennettu toimiviksi nimenomaan Suomessa asiantuntija- ja esihenkilötason tehtäviä haettaessa TUTUSTU CV-POHJIIN TÄSTÄ.

 

Nyt tiedät, millainen on hyvä CV tai hyvä CV-pohja ja osaat tehdä valinnan, jonka avulla saat todennäköisemmin itsellesi unelmiesi työn. Seuraava kysymykseni kuuluu: Onko LinkedIn-profiilisi kunnossa ja optimoitu oikein?

.


 

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi