Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? Saatat miettiä. 

Eikö olisikin niin paljon helpompaa, kun voisi vain lähettää saman työhakemuksen jokaiseen työpaikkaan ja odotella sen jälkeen rekrytoijan yhteydenottoa. Jos nyt kuitenkin päädyit lukemaan tätä postausta, tiedät ettei näin kannata toimia. Mitä työhakemukseen sitten ylipäänsä kannattaa laittaa? Onko työhakemus oikeasti niin tärkeä kuin mitä rekrytoijat väittää? Lukeeko niitä edes kukaan?

Työnhaussa sinulle työnhakijana kaksi tärkeintä dokumenttia ovat ansioluettelo ja työhakemus. Harvassa työpaikkailmoituksessa pyydetään lähettämään vain toinen näistä, sillä molempia tarvitaan täydentämään toisiaan. Avaan tässä postauksessa tarkemmin, miksi molempia dokumentteja tarvitaan ja erityisesti,

 millainen on hyvä työhakemus.

Ennen kuin hypätään työhakemuksen kimppuun, haluan selventää sinulle, mitä eroa ansioluettelolla ja työhakemuksella on.

Ansioluettelossa sinun tulisi keskittyä kuvaamaan mennyttä ja jo kerryttämääsi osaamista, kykyjä ja kokemusta. Työhakemuksessa sen sijaan kuvaat, miten nykyiset tietotaidot tukevat menestystäsi haetussa tehtävässä.

Ansioluettelossa sinun tulee siis listata asiat (työkokemus, opinnot, muut taidot, jne) tiiviisti ilman ylimääräisiä kielikuvia ja täytesanoja. Pitäydy faktoissa ja kuvaa kokemus ja taidot mahdollisimman mitallistetussa muodossa. Tällöin rekrytoija pystyy arvioimaan soveltuvuuttasi muihin hakijoihin mahdollisimman helposti. (Saattaisit esimerkiksi pitää tästä 2-sivuisesta CV- ja hakemuspohjasta!)

Työhakemuksessa sen sijaan kuvaat, millaisia tavoitteita ja tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on, ja miksi kyseinen tehtävä kiinnostaa juuri näiden toteutumisen näkökulmasta. Lisäksi sinun kannattaa kertoa esimerkein rekrytoijalle, mitä yritys saa rekrytoimalla juuri sinut. Vaikka työhakemuksessakin kannattaa välttää turhia täytesanoja, voit silti antaa persoonasi näkyä enemmän sanavalintojesi kautta. Työhakemus on oikea paikka kuvata sinulle tärkeitä työhön liittyviä arvoja ja tavoitteita. Tällä tavoin rekrytoija pystyy arvioimaan, oletko persoonaltasi yritykseen soveltuva, ja kuinka hyvin sinun ja yrityksen arvot kohtaavat. Lisäksi kertomalla tavoitteistasi ja tulevaisuuden suunnitelmistasi esimerkiksi itsesi kehittämisen suhteen, rekrytoijan on helpompi arvioida, kuinka hyvin nämä sopivat yhteen yrityksen vision ja strategian kanssa.
 

Millainen on hyvä työhakemus? 

Se herättää kiinnostuksen

Hyvä työhakemus puhuttelee lukijaansa heti ensimmäisistä sanoista alkaen. Sen sisältö on tarkkaan mietitty ja kohdennettu juuri kyseiseen paikkaan. Rekrytoijan kiinnostus herää jo ensimmäisten kahden lauseen aikana ja hän näkee samantien, miksi olet kiinnostunut kyseisestä tehtävästä. Työhakemuksessa napakka aloitus on siis yksi kriittisimmistä asioista. 

Se avaa kokemusta ja persoonaasi

Kun olet herättänyt kiinnostuksen, avaa osaamistasi muutamalla esimerkillä pitäen mielessäsi haetun tehtävän kannalta olennaisimmat työtehtävät ja vastuut. Tällä tavalla rekrytoija saa tukea ansioluettelossa esittämilesi asioille ja lisävahvistusta siihen, miten aiempi kokemuksesi tukee sinua ja rekrytoivaa yritystä, mikäli sinut valitaan tehtävään. 

Älä myöskään unohda avata tarkemmin, millainen persoona ja työntekijä olet. Kerro hakemuksessa esimerkiksi mistä asioista sytyt, miten toimit paineen alla, millainen työyhteisön jäsen olet, millaisia rooleja sinulla on ollut aiemmissa työyhteisöissä, jne. Kuvatessasi näitä asioita, kannattaa asioita havainnollistaa tosielämän esimerkein persoonallisella tavalla.

Se antaa loppusilauksen viimeistellä

Muista tuoda hakemuksessasi jollain tapaa ilmi, että olet tehnyt taustatyöt huolella ja kertoa, miksi olisit motivoitunut työskentelemään juuri kyseisessä yrityksessä. Tähän sopinee vertaus tämän hetken deittailukulttuurista. Samalla tavalla kuin ketään tuskin vakuuttaa Tinderissä viesti “Haluaisin sun kanssa treffeille koska näytät niin hyvältä”, ei myöskään rekrytoijan sydän läikähdä innostuksesta lukiessaan “Uskon, että viihtyisin yrityksessä hyvin, koska olen kuullut teistä paljon hyvää.” Mieti sen sijaan, oletko lukenut viime aikoina esimerkiksi uutisia yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista, millä tavalla ne puhuttelevat sinua? Tai miksi yrityksen toimintatapa puhuttelee sinua. Ja Tinderin osalta.. Treffipyynnön voi esittää vaikkapa kertomalla, että “Tykätään näköjään molemmat maastopyöräilystä/intialaisesta ruuasta/kiipeilystä/tms, haluaisitko lähteä mun kanssa vaikka ens viikolla pyöräilemään/siihen uuteen ravintolaan/kiipeilemään”.  (Ps. Lupaan jättää tämän jälkeen Tinder-vinkkien jakamisen muille 😅).

Päätä hakemus kiinnostavalla koukulla, jonka ansiosta rekrytoija haluaa kuulla sinusta lisää. 

Se noudattaa “kirjoittamattomia perussääntöjä”

Kannattaa muistaa, että hyvä työhakemus on selkeästi jäsennelty ja informatiivinen, mutta samalla persoonallinen ja mahtuu yhdelle A4:lle. Älä myöskään unohda lisätä hakemukseen omia yhteystietojasi, sillä rekrytoija saattaa esimerkiksi tulostaa hakemuksesi ja tällöin on parempi, että hänen ei tarvitse etsiä muiden papereiden joukosta tietoa, kenen hakemusta hän juuri sillä hetkellä lukee.

Nyt tiedät millainen on hyvä työhakemus ja millaisista elementeistä se koostuu. 

Ps. Erityisesti jos etsit unelmiesi työpaikkaa asiantuntija- tai johtotehtävistä ja työnhaku tuskastuttaa, liity seuraani Instagramin (@iloaconsulting) puolella ja pistä viestiä - sparrailen mielelläni kanssasi.

Kiva, kun luit. Tsemppiä työnhakuun!

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi