Mitä unelmatyön löytäminen vaatii?

Miltä tuntuisi herätä aamulla ajatukseen, että töihin on oikeasti kiva mennä? Että saat tehdä sitä mistä nautit? Miltä tuntuisi sanoa, että olet unelmatyössäsi? Mitä unelmatyön löytäminen vaatii?

Ennen kuin hyppäämme yhtään pidemmälle, haluan lyhyesti avata tarkemmin unelma-sanan määritelmää. Wikisanakirjan mukaan unelma voi tarkoittaa kahta asiaa. Ensimmäinen näistä on


“haluttava toive tai haave” ja toinen "parsalle sukua oleva koristekasvi”.


Puhutaan alkuun ensimmäisestä määritelmästä. Eli siitä, miten työ, jonka määrittelet unelmatyöksesi täyttää yhden tai useamman sen hetkisen toiveesi tai haaveesi.
Päästäksesi alkuun unelmatyösi löytämisessä, sinun tulee siis ensin tunnistaa, millaisia unelmia tai toiveita sinulla on työn suhteen. Tämä voi tuntua alkuun haastavalta, mutta herättelevien kysymysten avulla prosessi helpottuu. Sen sijaan, että miettisit mikä on unelmasi, mieti mistä elementeistä unelmasi koostuu?


Tämä todennäköisesti auttaa myös sinua, sillä olen usein törmännyt työnhakijoiden kanssa keskustellessani siihen, että omien unelmien nimeäminen tuntuu haastavalta. Taustalla tässä voi olla pelkoa, häpeää ja rajoittavia uskomuksia siitä, mihin pystyt tai mitä "ansaitset".


Omien unelmien pohtiminen ja tarkastelu voi nostaa pintaan myös ikäviä tunteita, jos huomaatkin yhtäkkiä olevasi matkalla aivan toisaalle, kuin sisimmässäsi toivoisit. Onneksi meillä (varsinkin Suomessa) on hyvät mahdollisuudet korjata suuntaamme ja halutessamme vaikka opiskella kokonaan uusi ala riippumatta siitä, kuinka pitkään olemme edellistä työtä tehneet. Lisäksi kannattaa muistaa, että myös unelmatyön määritelmä ja elementit voivat muuttua (ja todennäköisesti muuttuvatkin) elämäsi aikana. Toivonkin, ettet ole liian ankara itsellesi, jos huomaat olevasi nyt työssä, joka ei täytä unelmatyösi määritelmää.


Miten sitten tunnistat oman unelmatyösi?


Koostin alle muutaman herättelevän kysymyksen, joista voit lähteä liikkeelle. Nämä pohjautuvat koostamaani 28 sivuiseen ILOA™ -työkirjaan, jonka valmennettavani täyttävät työnhaku- ja uravalmennusteni aikana. Saat siis pienen pintaraapaisun työkirjan sisältöön.

nainen kirjoittamassa tietokoneen aaressa

Lyhyt oppimäärä Unelman hoidosta ja strategiasta

Saatat muistaa, että nostin alussa esiin myös unelman toisen määritelmän “parsalle sukua olevan koristekasvi”. Arvaatko mitä yhteistä tällä kasvilla on unelmatyön kanssa?

Mikäli olet innokas viherpeukalo tiedät todennäköisesti yhtä jos toista (minua paremmin) Unelma-kasvin hoidosta. Avaan tätä kuitenkin lyhyesti, sillä vertaus sopii mielestäni erinomaisesti myös unelmatyöhön ja sen määrittämiseen. 

Unelma nimittäin on todella herkkä kasvi. Se voi kasvaa todella todella suureksi ja kukoistavaksi, mutta tuohon pisteeseen pääsemiseksi ei riitä pelkkä hyvä onni. Unelman kasvattaminen täyteen loistoonsa vaatii riittävästi ravinteita, vettä ja aurinkoa - kaikkia sopivasta muttei liikaa. Yksikään unelma ei kukoista pelkällä sinnepäin roiskaistuja hoito-ohjeita noudattamalla. Kekkilän sivuilta napattuna: 

“Kasvi kärsii usein keskuslämmityksestä, mutta ei siedä vetoakaan. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa kukkamullassa tai viherkasvimullassa. Kesällä kastellaan runsaasti. Vesi ei saa kuitenkaan seistä aluslautasella ja pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa.”

Saatatkin tunnistaa ylläolevasta ohjeesta jotakin samaa työnhakuun liittyvien ohjeiden kanssa? Yritä näiden ohjeiden kanssa sitten yksin luovia. (Ja eikö kuulosta yllättävän samalta työnhakuun liittyvien ohjeiden kanssa “Ole sitä, ole tätä, tee niin, mutta ei näin, tee sopivasti, mutta määrittele itse mikä on sopiva.”?) Tai no. Ehkä kärjistin liikaa. Aina löytyy niitä, joille riittää pelkkä tuuri ja olosuhteet nyt vain sattuvat olemaan juuri oikeanlaiset Unelman hoitoon.

Palatakseni takaisin Unelma-vertaukseeni. Unelman kasvattamisessa auttaa, jos tunnet muita Unelma-harrastajia, joilta saat vertaistukea Unelmien kasvattamiseen. Kokemusasiantuntijuudessa kuitenkin haasteena on yleensä se, että harrastaja on kasvattanut muutaman Unelman omassa kodissaan eikä ole nähnyt sitä, miten Unelma reagoi toisenlaisessa taloudessa, jossa kastelukäsi ei ehkä olekaan yhtä vakaa ja säännöllinen. Jos siis todella haluat panostaa Unelman hoitoon, voit panostaa rahallisesti hieman enemmän ja hankkia asiantuntijan, joka osaa Unelman hoidon sinua paremmin ja pystyy auttamaan sinua soveltamaan ohjeita juuri sinun tarpeisiisi sopiviksi. 

Sama pätee unelmatyön kanssa. On niitä onnekkaita, jotka sattuvat olemaan juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sattumalta löytävät itselleen sen unelmiensa työn. Mutta väitän silti, että suurimman osan - ehkä sinunkin(?) täytyy tehdä töitä unelmiesi eteen. Osalle riittää saman alan osaajien vertaistuki ja omat verkostot. Yhä useampi haluaa kuitenkin miettiä omaa unelmatyötään entistä tarkemmin ja tähän valitaan yleensä ajattelukumppaniksi uravalmentaja, jonka kanssa tehdään myös räätälöity työnhakusuunnitelma.

Kerrataan siis vielä, mitä unelmatyön löytäminen vaatii.

  1. Tunnistat sinua motivoivat asiat
  2. Tunnistat luonteeseesi ja persoonaasi sopivat työtehtävät ja -ympäristön
  3. Tunnistat ja osaat sanallistaa osaamisesi unelmatyötehtävääsi sopivalla tavalla
  4. Tunnistat, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja minkä arvojen ohjaamana haluat toimia
  5. Teet unelmatyönhakusuunnitelman
  6. Verkostoidut alasi osaajien kanssa

Nyt kun tiedät, mitä unelmatyön tunnistaminen vaatii, haluan esittää sinulle vielä toiveen

Kasvatathan unelmaasi rohkeasti. Varmin keino epäonnistua on olla yrittämättä. Jos siis päätät jo alussa, ettet tule onnistumaan, voin luvata melko varmasti, että ajatuksesi ohjaavat tekemistäsi. Lopputulos on yleensä juuri sitä mitä tilaat. Ethän siis luovuta ennen kuin olet aloittanutkaan tai lannistu vastoinkäymisistä - niitä sattuu kaikille!

Kaipaatko sparrauskumppania unelmiesi toteuttamiseksi? Varaa maksuton tutustumistapaaminen kanssani suoraan kalenteristani, niin selvitetään, miten voisin olla sinulle avuksi!

***********************************************************

Ps. Erityisesti jos etsit toimihenkilö- tai ylemmän toimihenkilötason töitä ja työnhaku tuskastuttaa TAI haaveilet omasta yrityksestä, liity seuraani Instagramin (@iloaconsulting) puolella ja pistä viestiä - sparrailen mielelläni kanssasi.

Tämä postaus on alunperin julkaistu LinkedInissä Unelmatyönhakijan kk-kirjeen ensimmäisenä osana. Saat #unelmatyönhakija kk-kirjeen suoraan LinkedIn feediisi, kun laitat minulle "connect" -pyynnön tai "follow" → painat profiilini yläkulmasta 🔔 -kuvaa → ja laitat maksuttoman Unelmatyönhakijan kk-kirjeen tilaukseen "Subscribe" -painikkeesta.

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi