Miten CV kannattaa kirjoittaa ja kohdentaa

Tässä postauksessa kerron sinulle, 

miten CV kannattaa kirjoittaa ja kohdentaa. 

 

Uskon nimittäin, että olet saattanut joskus miettiä: 

“Ansioluettelon kirjoittaminen on tuskallista. Lähetin tänään hakemuksen. Ja eilen. Ja sitä edellisenä päivänä. Ja sitä edellisenä. Yhdestäkään paikasta ei ole kuulunut. Tai kuuluihan siitä yhdestä - se liiankin tuttu vastaus ‘kiitos, mutta ei kiitos.’ Varmaan niillä on niin paljon hakijoita, ettei ne ole kiinnostuneet musta. Palkkatoivekin oli varmaan liian korkea. Tai ehkä mulla ei ole riittävästi osaamista.“

Kuten jo edellisessä postauksessa totesin, työnhakuun voi jämähtää ja epäusko viedä mennessään. Työnhaun taitoja voi kuitenkin harjoitella ja oppia siinä missä mitä tahansa muutakin asiaa. Muista kuitenkin, että jos haet töitä epätoivon vallassa ja asenteella “ihan sama mitä ja ihan sama mistä”, todennäköisyytesi sortua yleisiin työnhakijan virheisiin on korkea. Pyri siis pitämään arvostelukykysi kirkkaana ja vältä ajatusta “enemmän on enemmän”. Panosta laatuun ja tee jokaiseen työpaikkaan kohdennettu CV. 

Jos missasit edellisen blogitekstini ansioluettelon kirjoittamisen taustatyöstä, kannattaa se lukaista ennen kuin jatkat tätä blogikirjoitusta pidemmälle.

Tehtyäsi taustatyöt on aika hyödyntää saamaasi tietoa ja kohdentaa ansioluettelo juuri kyseiseen tehtävään ja viilata CV lähetyskelpoiseksi.

 

Ansioluettelon eli CV:n kirjoittaminen ja kohdentaminen

1. Kohdenna avainsanoilla

Kun kirjoitat ansioluetteloa, avaa työhistoriastasi ja opinnoistasi kirjoittamalla asioita, jotka tunnistit kyseisen työpaikan kannalta tärkeiksi (vaadittu osaaminen, toivottu osaaminen, toivottu persoona, työyhteisö, yrityksen taustat jne). Kannattaa muistaa, että pelkkä titteli tai tehtävänimike harvoin kertoo mitään. Työkokemuksen sanallistaminen avainsanoja hyödyntämällä tulee edesauttamaan sinua haastatteluun pääsemisessä. Jos tuntuu siltä, ettet osaa sanoittaa osaamistasi, kerro tyypillisestä työpäivästä ja -viikosta ystävälle tai perheenjäsenelle ja annan hänen tehdä tarkentavia kysymyksiä. Tämän harjoituksen jälkeen pystyt todennäköisesti listaamaan asiat paremmin myös ansioluetteloosi ja erottamaan epäolennaisen olennaisesta. 


2. Mieti mitä rivien välit kertovat sinusta

Pelkän työkokemuksen avaamisen varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Työhistorian aukot kiinnostavat yleensä myös rekrytoijaa. On ymmärrettävää, että esimerkiksi opintojen aikana työkokemusta ei ole välttämättä karttunut, joten tämä käy ilmi opinnot -osiossa, jossa kerrot milloin ja mitä olet opiskellut. Jos työurallasi on kuitenkin pidempi jakso, jolloin olet ollut pois työelämästä, voit avata tätä halutessasi lyhyesti. Oletko kenties kehittänyt osaamistasi kursseilla, avartanut maailmankatsomustasi matkustelemalla tai keskittynyt kirkastamaan omaa päämäärääsi pitämällä sapattivapaata?

3. Jäsentele kokemuksesi 

Työhistoriaa ja opintoja avatessasi kannattaa muistaa, että rekrytoijat haluavat lukea elämäkertoja vapaa-ajallaan eivät töissä. Eli kerro työhistoriastasi ja opinnoistasi aina ensimmäisenä tuorein.  Tällä tavoin varmistut siitä, että rekrytoijan silmiin osuu ensimmäisenä työhistoriastasi olennaisin kokemus ja se, josta on sinulle uutta työpaikkaa hakiessasi eniten hyötyä. Lisäksi, jos olet ollut työelämässä jo jonkin aikaa ja vaihtanut työpaikkaa usein, voit tiivistää työhistoriasi varhaisimmat vaiheet (jotka yleensä eivät välttämättä liity niin vahvasti haettuun tehtävään) yhdelle riville. Loppujen lopuksi yleensä viimeisimmät työvuodet ovat ne mitkä rekrytoijaa kiinnostavat. Kannattaa myös muistaa, että vaikka työhistoriaa olisi kertynyt rutkastikin, CV:n tulisi olla enintään kaksi sivua pitkä - ei enempää! Ja jos olet vasta työurasi alussa, yksi sivu riittää hyvin - tämä kertoo rekrytoijalle myös sen, että osaat tiivistää. Panosta CV:n asetteluun ja mieti lauserakenteiden pituutta. Älä kuitenkaan jätä kertomatta olennaisia asioita esimerkiksi työhistoriastasi vaan noudata aiempia ohjeitani). 

Halutessasi pääset tutustumaan ILOA Consultingin visuaaliseen CV-pohjaan ja työhakemusrunkoon täältä!


4. Ole tarkka

Nyt, kun olet saanut kaiken omasta mielestäsi valmiiksi, on aika repäistä laastari ja näyttää CV jollekin. Usko pois, tästä on lähtökohtaisesti aina apua, sillä yleensä ihmisillä on tapana sokeutua omalla tekstilleen. Tällöin syntyy vaaranpaikkoja, jotka pahimmassa tapauksessa jättävät rekrytoijalle vaikutelman hutiloidusta ansioluettelosta. Siksi kannustankin sinua nielemään ylpeytesi ja pyytämään apua ystävältä tai perheenjäseneltä (mielellään tarkkasilmäiseltä). Tällä tavoin voit korjata virheet, ennen kuin ne päätyvät rekrytoijan pöydälle ja on “liian myöhäistä”. Kun kaikki on valmista, kannattaa CV tallentaa PDF-muotoon. Näin varmistat, ettei hyvin asettelemasi ansioluettelon teksti pomppaa eri kohtiin, jos rekrytoijalla sattuukin olemaan jokin eri ohjelmisto käytössään.
 

+ 5. Työnhaun muut vaiheet

CV:n valmistuttua on aika siirtyä työhakemuksen kimppuun. Voit päästää vielä enemmän persoonaasi esiin ja käyttää halutessasi muitakin kuin perinteisiä hakemuskirjeitä (tästä kerron myöhemmin lisää toisessa postauksessa - eli kannattaa pysyä kuulolla!)

Ps. Osta ILOA Consultingin visuaalinen CV-pohja ja työhakemusrunko täältä!


Voit myös varata suoraan kalenteristani maksuttoman tutustumistapaamisen, mikäli työskentelet asiantuntija- tai johtotehtävissä ja haaveilet unelmatyösi löytämisestä!

Nyt tiedät miten CV kannattaa kirjoittaa ja kohdentaa kun haluat erottua joukosta.

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi