Kukapa ei joskus syyllistynyt lähettämään CV:tä ja työhakemusta kohdistamatta sitä kunnolla hakemaansa paikkaan. Jos nyt kuitenkin olet hakenut useampia paikkoja, mutta saanut silti kielteisen päätöksen toisensa perään, kannattaa lukea tämä postaus ja pohtia, teetkö sinä nämä työhakemuksen 4 virhettä.
Ennen kuin kerron nämä työhakemuksen neljä virhettä, haluan muistuttaa ettei kieltävä päätös rekrytoinnissa ole merkki siitä, ettet olisi pätevä työssäsi. Todennäköisesti hakijoita on ollut paljon ja joku toinen on erottunut paremmin edukseen ja tullut valituksi.
Ethän siis laske rimaasi työhakemustesi ja CV:si suhteen, vaan keskity aidosti määrän sijaan laatuun. Tällä tavoin tulee myös se päivä, kun sinä olet se yksi valituksi tullut henkilö.
Miten sitten tehdä erottuva työhakemus? Voit aloittaa lukemalla alta
työhakemuksen 4 virhettä,
joihin et halua sortua työhakemusta (ja CV:tä) tehdessäsi.
1. Rekrytoijan miellyttäminen
Työhakemuksia ja ansioluetteloita yhden jos toisenkin lukeneena tiedän, että tämä on varsin yleistä. Pahimmassa tapauksessa saatetaan sortua tyypillisiin kliseisiin ja tyhjiin korulauseisiin, joilla ei ole (välttämättä) mitään totuuden perää.
Valitettavasti rekrytoijan miellyttämisyritys paistaa tekstistä läpi, eikä rekrytoija todennäköisesti innostu CV:stä yhtään sen enempää, mikäli olet luetteloinut olevasi “ahkera, reipas ja nopea oppimaan” - aivan kuten viisikymmentä muutakin hakijaa.
Parempi tapa avata rekrytoijalle persoonaasi, on käyttää konkreettisia työelämään sidottuja esimerkkejä. Tällä tavoin jäät aidosti rekrytoijan mieleen.
2. Kaikki munat yhdessä korissa
Toinen virhe, johon olen myös törmännyt usein on se, että odotetaan CV:n puhuvan puolestaan ja laiminlyödään työhakemuskirje täysin tai liitetään mukaan joutavaa jargoniaa.
Kannattaakin muistaa, että siinä missä CV keskittyy puhtaasti aiempaan kokemukseen ja jo kerrytettyyn osaamiseen, työhakemus on keino tuoda esiin enemmän persoonaa, motivaatiota sekä tavoitteita, ja nivoa nämä yhteen haetun tehtävän kanssa.
Hakemuksesta tulisi käydä ilmi:
- miksi juuri sinä olisit heidän organisaationsa kannalta paras valinta,
- mitä sellaista osaamista toisit mukanasi, jota muilla ei ole, ja
- millaiset tulevaisuuden suunnitelmat sinulla on ja kuinka hyvin nämä sopivat yhteen organisaation vision kanssa.
3. Olettaminen
Kirjoittaessa työhakemusta ja CV:tä kannattaa muistaa se fakta, että rekrytoija ei mitä todennäköisimmin ole työskennellyt samassa organisaatiossa ja samoissa tehtävissä kuin sinä. Ei siis kannata olettaa, että rekrytoija tietää, mitä esimerkiksi Yritys X Oy:n toimistosihteerin tehtäviin kuuluu.
Turvallisempi vaihtoehto on avata tehtävänkuvaa, sen tavoitteita ja saavutuksia. Saattaa nimittäin olla, että toisessa organisaatiossa toimistosihteerin tehtävänkuva sisältää laskujen skannauksen ja kahvin keittämisen, ja toisessa tehtäviin kuuluu käytännössä kaikki toimitusjohtajan apuna olemisesta rekrytointeihin ja palkkahallintoon.
4. Epäolennaisuuksiin rönsyily
Kirjoittaessa työhakemusta sinun kannattaa pitää mielessäsi tehtävän kannalta olennaiset kriteerit sekä organisaation visio, missio ja strategia. Pyri siihen, että tekstisi on tiivistä, “täyttä asiaa” ja tuot konkreettisesti esiin myös MIKSI olet kiinnostunut kyseisestä tehtävästä kyseisessä yrityksessä. Jos siis pystyt sanomaan asiasi kymmenellä sanalla kahdenkymmenenviiden sijaan, kannattaa se tehdä. Sanavalinnoilla voit tuoda esiin persoonaasi, mutta turhat täytesanat tai tehtävän kannalta epäolennaiset esimerkit eivät lämmitä ketään.
Kannattaa myös liittyä sähköpostilistalleni (sivun alareunasta), niin saat minulta lisää vinkkejä.