Haluatko aloittaa verkkokurssien tekemisen, muttet ole keksinyt vielä hyvää verkkokurssin aihetta?
Yksi hyvä keino lähteä kartuttamaan verkkokurssin aihetta on lähestyä asiaa omista kiinnostuksen kohteistasi käsin. Ehkäpä harrastat jotakin sellaista, jonka aiheen (tekniikoiden, metodien tai harjoitusten) ympärille voisit rakentaa verkkokurssisi ja auttaa muita alan harrastajia, jotka painivat samojen haasteiden parissa kuin sinä aloittaessasi. Samalla voit kerryttää harrastuksesta tuloja.
Kun lähdet suunnittelemaan verkkokurssin aihetta on hyvä muistaa, että mitä selkeämpi ja tarkempi verkkokurssin aihe sinulla on, sitä helpompi juuri ihanneasiakkaidesi on se löytää.
Käydään seuraavaksi esimerkinomaisesti läpi
1. Valokuvauskurssi
Oletko intohimoinen valokuvaaja? Valokuvauksen perusteiden opettaminen on suosittu aihe, joka voi auttaa ihmisiä kehittämään valokuvaustaitojaan ja ilmaisemaan itseään kuvien kautta. Valokuvauksen verkkokurssilla voit käydä läpi useita eri aiheita kuten kameran käyttö, valaistus, sommittelu ja kuvanmuokkausohjelmien käyttö. Jos haluat tehdä kurssistasi vuorovaikutuksellisemman, voit suunnitella osallistujille harjoituksia ja antaa esimerkiksi palautetta osallistujien ottamista kuvista.
2. Käsityökurssi
Olipa intohimonasi tai harrastuksenasi sitten neulominen, virkkaaminen, ompelu ja muut käsityötekniikat, uskallan väittää, että niille kaikille on kysyntää. Aina nimittäin löytyy ihmisiä, jotka oppia uusia tekniikoita ja luoda omia uniikkeja teoksiaan. Kurssilla voit opettaa erilaisia tekniikoita, materiaaleja ja luovia projekteja. Voit myös jakaa inspiraatiota ja vinkkejä erilaisten käsityöprojektien aloittamiseen ja viimeistelyyn.
3. Ruuanlaittokurssi
Sinun ei tarvitse olla ammattikokki ollaksesi taitava ruuanlaittaja. Mikäli olet intohimoinen ruuanlaittaja voit luoda ruuanlaittokurssin esimerkiksi terveellisen ruoanlaiton, erikoisruokavalioiden noudattamisen tai gourmet-ruoanlaiton perusteiden opettamisen ympärille ja inspiroida ihmisiä kehittämään taitojaan keittiössä. Kurssilla voit jakaa reseptejä, ruoanlaittovinkkejä ja ravitsemustietoa. Voit myös harkita erilaisten liveworkshopien yhdistämistä verkkokurssilla opittujen taitojen testaamiseen ja vuorovaikutteisempaan oppimiseen.
4. Puutarhanhoitokurssi
Puutarhanhoito on rentouttava harrastus, jolle löytyy oma intohimoinen harrastajakuntansa. Puutarhanhoitokurssilla voit opettaa muita viherpeukaloita puutarhan suunnittelun, kasvien hoitamisen ja luonnon kauneuden arvostamisen taitoihin. Kurssilla voit käsitellä esimerkiksi istutussuunnitelmia, erilaisia kasvupohjia tai vaikkapa satokauden mukaista viljelyä. Voit myös tarjota vinkkejä ekologisen puutarhanhoidon käytäntöihin ja kestävän kehityksen periaatteisiin.
5. Koirankoulutuskurssi
Lemmikkieläinten omistajat arvostavat kursseja, jotka auttavat heitä ymmärtämään koirien käyttäytymistä ja kouluttamaan lemmikkinsä tottelevaisemmaksi ja hyväkäytöksiseksi. Voit tehdä kurssin esimerkiksi naksutinkouluttamisen perusteista, agilitystä, erilaisten temppujen kouluttamisesta tai vaikkapa koiran aktivoinnista eri tekniikoin. Vuorovaikutteiseen kurssiin voit sisällyttää myös tukea ja neuvontaa kurssin aikana ilmeneviin kysymyksiin ja haasteisiin. Samantyyppiset ideat ovat toki sovellettavissa muihinkin lemmikkeihin, jos lemmikit ja niiden kouluttuminen verkkokurssin aiheena kiinnostaa!
6. Matkailukurssi
Matkustaminen on monien ihmisten intohimo ja koska matkan suunnittelu antaa osalle matkailijoilla iloa jo paljon ennen varsinaista matkaa, voit suunnitella verkkokurssin matkailuun liittyen. Matkailukurssi voi tarjota vinkkejä matkailun suunnitteluun, budjetointiin, uusien kohteiden löytämiseen vaikkapa jossakin tietyssä maassa tai kaupungissa. Kurssilla voit käsitellä matkasuunnitelmien laatimista, matkakokemuksia eri maista ja matkailun ekologisia näkökulmia. Voit myös tarjota käytännön vinkkejä matkustamiseen ja majoituksen varaamiseen eri budjeteille.
7. Tanssikurssi
Tanssin ilo ja liikkeen hallinta voivat olla inspiroivia aiheita verkkokurssille, joka opettaa eri tanssityylejä ja antaa ihmisille mahdollisuuden ilmaista itseään liikkeen kautta. Kurssilla voit opettaa askelsarjoja ja eri tanssityylien historian tuntemusta sekä jakaa tekniikkaharjoituksia. Voit myös järjestää myös yhteisiä tanssitunteja myös etänä ja innostaa tätä kautta osallistujia harjoittelemaan aktiivisesti.
8. Taidekurssi
Maalaaminen, piirtäminen tai erilaiset kollaasitekniikat ovat luovia kursseja, jotka antavat ihmisille mahdollisuuden ilmaista itseään ja kehittää taiteellista silmäänsä. Kurssilla voit opettaa erilaisia tekniikoita (vesivärit, akryylit, jne.) tai jakaa esimerkiksi tietoa taidehistoriaan liittyen. Voit myös rohkaista osallistujia harjoittelemaan opettamiasi tekniikoita antamalla harjoituksia, joiden myötä he voivat luoda taideprojektejaan ja jakaa niitä muiden kurssilaisten kanssa.
9. Musiikkikurssi
Soittaminen, laulaminen ja säveltäminen ovat kaikki musiikkiverkkokursseja eri lähestymiskulmilla. Näihin kaikkiin liittyy myös paljon eri alalajeja kuten em. kurssiaiheisiinkin. Mikäli olet innokas musiikin harrastaja tai ammattimuusikko, voit suunnitella verkkokurssin, joka auttaa ihmisiä kehittämään musiikillisia taitojaan ja ilmaisemaan itseään musiikin avulla. Mikäli haluat tarjota musiikkikurssisi osallistujille mahdollisuuden tutustua toisiinsa ja harjoitella yhdessä, voit harkita myös vaikkapa viikoittaisia virtuaalisia/live jamisessioita.
10. Kirjoituskurssi
Jos nautit kirjoittamisesta, voit tehdä oman verkkokurssisi kirjoittamiseen liittyen ja auttaa ihmisiä löytämään oman kirjoitustyylinsä ja kehittämään kirjoitustaitojaan. Voit sisällyttää kurssiin kirjoitusharjoituksia, kirjoitusprosessin vinkkejä tai vaikkapa kirjallisuusanalyysejä. Voit myös järjestää kirjoituskilpailuja ja kirjailijavierailuja, jotka inspiroivat osallistujia kehittämään kirjoittamistaitojaan ja verkostoitumaan muiden kirjoittajien kanssa.