3 tapaa aloittaa yrittäjänä

Haaveiletko yrittäjyydestä, mutta mietit kannattaako päivätyöstä irtisanoutuminen ja yrittäjäksi hyppääminen? Tässä postauksessa käyn kanssasi läpi 3 tapaa aloittaa yrittäjänä, jotta voisit löytää itsellesi sopivimman tavan toteuttaa unelmaasi. Yrityksen perustaminen ei aina tarkoita sitä, että syvään päätyyn tarvitsisi sukeltaa kerralla! 

3 tapaa aloittaa yrittäjänä
 

1. Päätoiminen yrittäjyys


Tämä on usein todennäköisesti se ensimmäinen vaihtoehto, joka tulee ihmisille mieleen, kun puhutaan yrittäjyydestä ja haave on yrityksen perustaminen. Päätoimisella yrittäjyydellä tarkoitetaan sellaista yritystoimintaa, jonka harjoittaminen ei mahdollistaisi kokoaikatyön vastaan ottamista toisen palveluksessa. Erityisesti päätoimista yrittäjyyttä harjoittaessasi kannattaa pohtia hyötyjä eri yritysmuotojen (kuten osakeyhtiö vs. toiminimi) välillä.


Päätoiminen yrittäjyys on hyvä vaihtoehto silloin, jos sydämesi sykkii yrittäjyydelle, mutta nykyinen työsi ei mahdollista sivutoimista yrittäjyyttä ja olet myös taloudellisesti valmis satsaamaan aikaasi yrittäjyyteen enemmän. Päätoimiseksi yrittäjäksi suoraan palkkatyöstä hypätessä kannattaa kuitenkin muistaa se tosiasia, että yrityksen brändin ja tunnettuuden rakentamisessa ja palveluiden hiomisessa menee oma aikansa eivätkä asiakkaat välttämättä löydä heti luoksesi.


Päätoimista yrittäjyyttä pohtiessasi kannattaakin varautua siihen, että sinulta löytyy riittävä taloudellinen puskuri seuraaville kuukausille (omalla kohdallani tämä tarkoitti puskuria noin 6 kuukaudelle). Taloudellinen puskuri antaa nimittäin jo jonkin verran liikkumavaraa esimerkiksi asiakashankinnan ja myynnin suhteen, etkä joudu tekemään yritykseesi liittyviä päätöksiä “kassa edellä”.


Päätoiminen yrittäjyys on myös varteenotettava vaihtoehto silloin, kun omaat jo rutkasti kokemusta alalta, johon myös yrityksesi liiketoiminta perustuu. Tällöin olet todennäköisesti kasvattanut asiantuntijuuttasi ja henkilöbrändiäsi. Parhaassa tapauksessa vanhat asiakkaat haluavat tehdä kanssasi töitä siirtyessäsi yrittäjäksi etkä joudu rakentamaan luottamusta nollasta. Tällöin yrityksen perustaminen voi olla jopa todella helppoa ja vaivatonta! Taloudellisen tilanteen turvaamiseksi kannattaa kuitenkin selvittää myös erilaiset yrityslainat ja muut rahoitusvaihtoehdot, vaikket niitä päätyisikään hyödyntämään. Ensimmäinen vuosi on nimittäin tyypillisesti taloudellisesti se kaikista haastavin. 


Kannattaakin siis laskea oma taloudellinen tilanne tarkkaan ja asettaa realistiset tavoitteet sekä miettiä konkreettiset askelmerkit, miten saavutat nuo tavoitteet. Toki monia Suomessa asuvia päätoimisia yrittäjiä tuetaan taloudellisesti ainakin ensimmäiset 6 kuukautta myös starttirahalla, (jota ei muuten ole mahdollista saada vielä sivutoimisena yrittäjänä). 


Viimeistään päätoimiseksi yrittäjäksi hypätessäsi, suosittelen sinua laatimaan liiketoimintasuunnitelman huolella ja kartoittamaan jo ennakkoon asiakkaiden kiinnostusta palveluasi kohtaan. Nimittäin vaikka kuinka ajattelisit palvelusi olevan tarpeen, vasta maksava asiakaskunta voi todentaa tämän olettamasi todeksi. 

Jos yrityksen perustaminen ja verkkokurssibisnes kiinnostaa, lue tämä: Verkkokurssin tekeminen - Kajabi vai Campwire kokemuksia yrittäjältä.

3 tapaa aloittaa yrittäjänä

2. Sivutoiminen yrittäjyys päätyön ohella


Toinen varsin suosittu tapa aloittaa yrittäjänä on tapa, jolla itsekin aloitin. Nimittäin sivutoiminen yrittäjyys. Tämä tapa sopii yllättävän monelle yrittäjyydestä haaveilevalle silloin kun oma liiketoiminta ei kilpaile suoraan nykyisen työnantajan palvelutarjonnan kanssa. Sivutoimista yrittäjyyttä voit harjoittaa kahdella tavalla: 


1. Kokoaikaisen palkkatyön päälle (eli esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin)
2. Osa-aikaisen palkkatyön oheen


Omalla kohdallani, kun yrityksen perustaminen alkoi olla lähellä, aloitin sopimalla ensin pitämättömien lomien käytöstä siten, että pystyin valmistelemaan liiketoimintani käynnistämistä kuormittamatta itseäni liikaa. Lomien pitämisen jälkeen oltiinkin jo alkuvuodessa 2022 ja rekisteröin yritykseni ja starttasin ensimmäiset urasparraukset maksavien asiakkaideni kanssa. Jatkoin kuitenkin edelleen palkkatyössä 2 päivänä viikossa. Tämä mahdollisti minulle kevyen siirtymän kohti päätoimista yrittäjyyttä, mutta toi samalla taloudellista turvaa, jota ainakin itse kaipasin yrittäjyyteni alkumetreillä. Samalla varmuus omaan visioon kasvoi eikä yrityksen perustaminen hirvittänyt. Sain myös hioa palvelutarjoamaani kaikessa rauhassa.


Sivutoimisena yrittäjänä et siis välttämättä joudu tekemään yhtään sen enempää työtunteja kuin palkkatyössä ollessasi, jos pystyt vähentämään työtuntejasi muutoin. Toki useimmissa tapauksissa palkka vähenee tuolloin samassa suhteessa, mutta silti pystyt varmistamaan sen, että saat säännöllistä kuukausituloa etkä toisaalta menetä vielä mahdollisuuttasi Starttirahaan (jota muuten lähtökohtaisesti tulee hakea ENNEN kuin lopetat työsuhteesi).

3 tapaa aloittaa yrittäjänä toinen kuva

3. Kevytyrittäjyys

Kolmas keino aloittaa yrittäjyys ei käytännössä edellytä sinulta edes y-tunnusta eli varsinainen yrityksen perustaminen ei ole tarpeen. Kyseessä on Kevytyrittäjyys. Suomessa tämän termin alle kuitenkin mahtuu muutamiakin erilaisia palveluntarjoajia, joten alkuun on varmasti hyvä selventään, että kun sanon “et tarvitse välttämättä y-tunnusta” viittaan muunmuassa Ukko.fi:n Ukko-kevytyrittäjä -palveluun. Tämä toimii käytännössä siten, että laskutat palvelun kautta asiakastasi tekemästäsi työstä ja palkanmaksajanasi toimii Ukko.fi. Kevytyrittäjyyden etuna on muun muassa se, ettet joudu metsästämään itsellesi erikseen kirjanpitäjää tai laskutusjärjestelmää.

Lisähuomio kevytyrittäjyyteen

Yllämainittuja ei kannata sekoittaa Ukko.fi:llä on tuoterepertuaarissa olevaan Ukko-toiminimiyrittäjyyteen, sillä näitä palveluita hyödyntäessäsi laskutat y-tunnuksellasi heidän palvelunsa kautta ja maksat heille kk-palkkiota mm. kirjanpidon ulkoistamisesta. Vastaavanlainen palvelu löytyy myös OP:lta. Tämä kulkee heillä nimellä OP Kevytyrittäjä.


Mikäli siis haluat harjoittaa liiketoimintaasi y-tunnuksella, mutta liikevaihtosi on pienimuotoista ja kaipaat helppoa “avaimet käteen” palvelua, kannattaa tutustua ainakin näiden palveluntarjoajien hinnoitteluun. Kannustan sinua kuitenkin tekemään myös laskelmat siitä, missä kohtaa on kannattavampaa etsiä pätevä kirjanpitäjä kuin maksaa esim. prosentuaalista komissiota ja palvelumaksuja kevytyrittäjyyspalvelusta. Yrityksen perustaminen ja pyörittäminen ei lopulta ole kovin vaikeaa.
 

Mitä sinun tulisi huomioida joka tapauksessa, kun edessäsi on yrityksen perustaminen


Valitsitpa sitten aloittaa yrittäjänä päätoimisesti, sivutoimisesti tai kevyemmin laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjänä, kannattaa henkisesti varautua siihen, että asiantuntijayrittäjänä “joudut” tavalla tai toisella myymään omia palveluitasi. Tapa, jolla teet myyntiä valikoituu toki asiakaskuntasi (B2B, B2C vai molemmat) sekä oman persoonasi ja vahvuuksiesi mukaan. 

Ajoittain myynnin ja yrittäjyyden taitojen kehittäminen vaatii myös epämukavuusalueella olemista, sillä itselle mielekkäin ja helpoin tapa ei ole aina se tuloksekkain tapa kasvattaa liiketoimintaa kestävästi. Tämä onkin yleensä se kohta, jossa tuore yrittäjä saattaa ajaa itsensä umpikujaan.

Nyt tiedät 3 tapaa aloittaa yrittäjyys ja mitä sinun kannattaa pohtia kun edessäsi on yrityksen perustaminen. Haluatko oppia lisää myynnistä asiantuntijayrittäjänä tai kaipaatko rohkaisua yrittäjyyteen? Laita minulle viestiä Instagramissa tai sähköpostitse (yhteystiedot löydät sivun alareunasta). Olen konsultoinut myynnissä yli kuuden vuoden ajan jo ennen omaa yrittäjyyttäni ja kuulisin mielelläni lisää sinun unelmistasi yrittäjänä!



 

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi