Miksi et tullut valituksi hakemaasi tehtävään

Saitko kielteisen päätöksen hakemastasi tehtävästä? Jäitkö miettimään,

 miksi et tullut valituksi hakemaasi tehtävään? 

Tässä postauksessa kerron sinulle 4 syytä, jotka ovat saattaneet johtaa kielteiseen rekrytointipäätökseen ja siihen, ettet saanut hakemaasi työpaikkaa.

Kansalliseen rekrytointitutkimukseen (2022) vastasi 519 rekrytoinnin ja henkilöstöhallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja liiketoimintajohdon asiantuntijaa. Olen käyttänyt tässä postauksessa pohjana näitä vastauksia otsikkotasolla ja avannut niiden alle omia mietteitäni sekä vinkkejä entisenä henkilöstökonsulttina ja rekrytoijana sekä nykyisenä uravalmentajana ja Työnhaun Personal Trainerina.

Rekrytointitutkimuksessa siis kysyttiin 

"Mitkä seikat hakijassa vaikuttavat rekrytointipäätökseen kielteisesti?” 

Nostan tässä postauksessa esiin neljä eniten ääniä saanutta seikkaa, jotka voivat turmella menestyksesi rekrytoijan silmissä ja johtaa siihen, miksi et tullut valituksi hakemaasi tehtävään.
 

1. “Hakija ei tiedä mitä on hakemassa ja miksi tai hakee 'pakosta' ”

Samaa mieltä. Mikään ei ole yhtä inhottavaa, kuin käydä läpi hakijan dokumentteja, joista paistaa ettei taustatyötä ole tehty lainkaan. Viimeistään haastatteluvaiheessa tällaisesta valmistautumattomuudesta jää kiinni, jos siis sinne asti on jollain ihmeen kaupalla selvitty. 

Miten sitten vältät tämän virheen? Ensinnäkin, hae lähtökohtaisesti vain mikäli olet aidosti kiinnostunut tehtävästä ja paikasta. Tutustu yritykseen ja hakemaasi tehtävään mahdollisimman hyvin ennen hakemuksen ja CV:n laatimista, jotta pystyt aidosti kohdentamaan nämä. Tämän lisäksi valmistaudu haastattelussa kertomaan, MIKSI haet kyseistä paikkaa juuri kyseisestä yrityksestä. Kerro jotakin sellaista, jota et voisi sanoa heidän kilpailijalleen!

2. "Vääränlainen tai puutteellinen kokemus, puuttuvat tai epäselvät taidot”

Vääränlainen tai puutteellinen kokemus voi tosiaan johtaa kielteiseen rekrytointipäätökseen, mutta päätöstä ei kannata tehdä rekrytoijan puolesta. Tällä tarkoitan sitä, että on tottakai päivänselvää, ettei yleislääkäri voi hakea aivokirurgin tehtävää. Sen sijaan, mikäli työpaikkailmoituksessa on esitetty kriteerejä “edellytämme” ja “toivomme” -sanoin, suosittelen aina henkilökohtaisesti hakijaa hakemaan, mikäli “edellytämme” kriteerit täyttyvät (eli ne ns. pakolliset). Et nimittäin voi koskaan tietää, täyttävätkö muut hakijat kaikki kriteerit ja painottaako rekrytoija ja rekrytoivan yrityksen muu henkilöstö loppupeleissä motivaatiota enemmän kuin “toivomme” -kriteerien täyttymistä.

Puuttuvan kokemuksen, puutteellisten tai epäselvien taitojen osalta, voit taklata asiaa, miettimällä miten tuot omaa osaamistasi esille. Onko aiempi kokemuksesi sovellettavissa toiseen ympäristöön ja missä määrin. Lisäksi kannattaa toki myös aktiivisesti kehittää omaa osaamista. Nykyään on todella paljon ihan maksuttomiakin webinaareja, workshopeja tai kursseja, joista saat lisää tietotaitoa ja voit osoittaa kiinnostuksesi aiheeseen, vaikket omaisikaan siitä suoranaisesti työkokemusta. Kannattaa tutustua vaikkapa Udemyn verkkokurssivalikoimiin!

miksi-et-tullut-valituksi-hakemaasi-tehtavaan


3. "Motivaation puute"

Olen täysin samaa mieltä, että motivaation puute on yksi olennaisimmista kielteiseen päätökseen johtavista seikoista. Uuden ihmisen palkkaaminen on aina kallista ja vaikka itse rekrytointi menisikin maaliin, sitoo uuden ihmisen perehdyttäminen organisaation jäsenten aikaa. Onkin ihan ymmärrettävää, että rekrytoija pyrkii välttämään viimeiseen asti epämotivoituneen henkilön palkkaamista. Lisäksi sinun tulisi pystyä osoittamaan, että olet motivoituneempi kuin kilpailijasi eli muut samaa työtä hakevat.

Miten sitten vältät sen, ettei rekrytoija tulkitse sinua epämotivoituneeksi jo ennen haastatteluun kutsumista? Tähän pätee samat kuin ylläkin, eli ennen kuin haet, kannattaa sinun kirkastaa itse itsellesi, millainen tehtävä kiinnostaa ja miksi se olisi juuri tässä hakemassasi yrityksessä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että antamasi tiedot ovat oikein eivätkä sisällä kirjoitusvirheitä. Yksi ikävimmistä dokumenteista lukea on kirjoitusvirheitä täynnä oleva CV tai työhakemus - eli kannattaa luetuttaa nämä parillakin ihmisellä ennen hakemista! 

Kannattaa myös muistaa, että työhakemus ja CV ovat vain pieni osa työnhakuprosessia ja motivaatiotasi arvioidaan myös puhelussa (screenaus), jonka yleensä rekrytoija tai rekrytoijan assistentti soittaa ennen haastatteluun kutsumista (tai sen yhteydessä). Lisäksi haastattelu on vielä haastattelu ja “jälkipeli”. Siksi suosittelenkin panostamaan haastatteluun kunnolla - ei pelkästään siksi, että saisit vakuutettua haastattelijasi vaan myös siksi, että tämä on molemminpuolinen keino selvittää sopivuutta. Eli sovitko sinä yritykseen ja tehtävään vs. sopiiko yritys ja työ sinulle.

Saattaisit muuten pitää myös tästä: Työhakemuksen 4 virhettä


4. "Hakija vaikuttaa ylimieliseltä tai ei tunnista omia kehityskohteitaan"

Olen samaa mieltä myös tästä väittämästä. Pahimmillaan tämä voi enteillä ongelmia työyhteisössä tai työn suorituksessa. Jokaiselta meiltä löytyy kehittämisen kohteita, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan työnhakijat osaavat vastata helpommin omiin vahvuuksiinsa kuin heikkouksiinsa. Tämä tosin voi selittyä sillä, että haastatteluun valmistautuminen on saattanut tarkoittaa omien vahvuuksien ja hissipuheen rakentamista, mutta kolikon kääntöpuoli on unohdettu.

Miten sitten vältät nämä? Ensinnäkin kannattaa muistaa, että arviointisi alkaa siitä hetkestä kun astut sisään yritykseen. Osalla haastattelijoista on tapana kysyä myös esimerkikis alahenkilökunnan mielipidettä - kohtele siis jokaista vastaantulijaa arvostavasti. Hän saattaa osallistua rekrytointipäätökseesi (jos ei nyt, niin ehkäpä uransa seuraavassa vaiheessa). Toisekseen, kannattaa valmistautua siihen, että rekrytoija kysyy myös kehittämiskohteitasi tai jopa pyytää sinua tarkentamaan vastaustasi. Kun pystyt kertomaan vahvuuksiesi lisäksi myös kehittämiskohteitasi, osoitat haastattelijalle itsereflektiokyvystäsi.

Näitä kaikkia yllämainittuja kohtia hiomme asiakkaideni työnhakuun liittyen, jotta he erottuvat työnhaussa muista hakijoista.
Mikäli työskentelet asiantuntija- tai johtotehtävissä ja haaveilet unelmiesi työstä, käy tutustumassa uravalmennuksiini ja varaa maksuton tutustumistapaaminen, niin selvitetään voinko auttaa sinua.

Haluan loppuun vielä muistuttaa, että vaikket tekisi rekrytoinnin aikana "virheitä", voit silti saada hylkäävän päätöksen. Joskus yritys vain yksinkertaisesti etsii hieman erilaista tyyppiä tai osaamista.Rekrytoijat ovat päivittäin tiukan päätöksen edessä valitessaan kärkiehdokkaiden väliltä. Jos et tullut tällä kertaa valituksi, pyydä palautetta ja pyri selvittämään, 

miksi et tullut valituksi hakemaasi tehtävään. Tällä tavoin varmistat, onko jotakin missä voisit kehittää itseäsi. Samalla säästyt kuluttavalta arvailulta, joka saattaa nakertaa pitkässä juoksussa itsetuntoasi ja laskea motivaatiotasi hakea muita paikkoja.

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi