Tee taustatyö huolella ennen CV:n kirjoittamista

“Lähetin tänään hakemuksen. Niin lähetin eilenkin. Ja sitä edellisenä päivänä. Ja sitä edellisenä. Yhdestäkään paikasta ei ole kuulunut. Tai kuului siitä yhdestä - se liiankin tuttu vastaus ‘kiitos, mutta ei kiitos’. Varmaan niillä on niin paljon hakijoita, ettei ne ole kiinnostuneet musta. Palkkatoivekin oli varmaan liian korkea. Tai ehkä mulla ei ole riittävästi osaamista.“ Olet myös saattanut kuulla lauseen

Tee taustatyö huolella ennen CV:n kirjoittamista

Ymmärrän, että tämä muistutus saattaa tuntua ärsyttävältä. Tiedostan myös, että  työnhakuun voi jämähtää ja epäusko saattaa viedä mennessään. Toivon, että pysähdyt hetkeksi. Nimittäin jos haet töitä epätoivon vallassa ja asenteella “ihan sama mitä ja ihan sama mistä”, todennäköisyytesi sortua yleisiin työnhakijan virheisiin on korkea. 

On ihan eri asia tehdä jotakin (tässä tapauksessa hakea töitä) siksi, että voit ja koet meneväsi kohti jotakin, kuin siksi, ettei sinulla ole syystä tai toisesta muita vaihtoehtoja. Jälkimmäisessä ahdistus hämärtää helposti arvostelukyvyn ja saatat alkaa ajatella, että enemmän on enemmän. Näin ei kuitenkaan ole, ja kerron sinulle miksi.

Rekrytoinnin ammattilaiset ovat (äärimmäisen) hyviä työssään. He lukevat ansioluettelosta asiat, jotka sinne kirjoitat - mutta mahdollisesti myös (tulkitsevat) ne, jotka olet jättänyt kirjoittamatta/sanomatta - eli rivien välit ja esimerkiksi aukot työhistoriassa. He myös näkevät, oletko aidosti panostanut kyseistä paikkaa varten vai lähetätkö “yleispätevän” CV:n, johon olet päivittänyt lähinnä muuttuneen osoitteesi. Jos tavoitteesi on päästä haastatteluun sinua kiinnostavaan työpaikkaan, jatka lukemista. 

Tee taustatyö huolella.

Sen sijaan, että lähettäisit viisi tai kymmenen CV:tä päivässä, keskity sen sijaan tekemään jokaiseen paikkaan yksilöity CV. Tällä en nyt tarkoita sitä, että jokaiseen paikkaan täytyisi keksiä ansioluettelolle jokin uusi hieno ulkoasu tai ostaa viittäkymmentä erilaista valmispohjaa. 

Sen sijaan, lue työpaikkailmoitus ja pyri sisäistämään lukemasi (kynä ja paperi kannattaa ottaa muistiinpanovälineeksi). Hyvä työpaikkailmoitus vastaa nimittäin ainakin seuraaviin kysymyksiin: Millaista osaamista vaaditaan? Millaisesta osaamisesta on hyötyä? Millainen osaaminen on plussaa? Millaista ihmistä haetaan? Millaiseen paikkaan haetaan? 

Arvaatkin varmaan, mistä seuraavaksi neuvon etsimään tietoa. Kyllä. Yrityksen nettisivut. Tutki huolella mitä yrityksestä kerrotaan heidän nettisivuillaan. Millaisia asiakkaita yrityksellä on? Mitä yrityksen historiasta ja taustasta kerrotaan? Onko kyseessä perheyritys/startup/iso korporaatio? Tuottaako/valmistaako/myykö/jälleenmyykö yritys jotakin tiettyä tuotetta tai palvelua? Onko kyseessä kotimainen vai monikansallinen yritys? 

Kolmanneksi, hyödynnä Linkediniä. Monet rekrytoijat käyttävät Linkkaria työssään lähes päivittäin. Mikäli olet itsekin aktiivinen Linkedin-käyttäjä, käy vierailemassa rekrytoijan profiilissa (tästä jää jälki, jos niin haluat). Tarkista löytyykö teiltä kenties yhteisiä tuttuja, joilta voisit kysyä paikasta lisää? Onko rekrytoija postannut yritykseen liittyen jotakin omassa profiilissaan (esim. uutisia yritykseen liittyen)?

Jäikö silti jokin tärkeä asia mietityttämään? Tuntuuko, että tarvitset asiaan vastauksen, jotta tiedät oletko kiinnostunut paikasta? Yli viisi vuotta myyntityötä tehneenä kannustan jokaista työnhaussa olevaa lähestymään rekrytoijaa puhelimitse, mikäli lisäkysymyksiä herää

Soittamalla saat lähtökohtaisesti aina enemmän lisätietoa kuin kirjallisesti, ja tämän lisäksi sinulla on hyvä mahdollisuus nostaa todennäköisyyksiäsi haastatteluun pääsemisen suhteen. Huomioi kuitenkin muutama asia: 

  • Soittoajat. Rekrytoijat ovat kiireisiä, he saattavat osallistua työhaastatteluiden lisäksi lukuisiin eri palavereihin työpäivänsä aikana. Soittoajat on annettu syystä ja myös sinun aikaasi säästämään - rekrytoija on kertonut sinulle jo valmiiksi ajan, jolloin hän kaikista todennäköisimmin pystyy vastaamaan puhelimeen. Kunnioita siis aidosti myös rekrytoijan työ- ja vapaa-aikaa.
  • Ensivaikutelma. Muista, että rekrytoija kuulee sinusta todennäköisesti ensimmäistä kertaa, kun lähestyt häntä kysymyksillä. Pyri jättämään hyvä vaikutelma. Suosittelenkin, että luet tämän: "Kannattaako rekrytoijalle soittaa?"
  • Älä soita vain siksi, että joku käskee soittamaan. Kyllä. Luit ihan oikein. Vaikka kannustan soittamaan ja kysymään, jos jokin mietityttää, kannustan samalla pitämään maalaisjärjen mukana. Jos kysymyksesi ei tuo sinulle lisäarvoa CV:n tekemiseen tai ratkaise, oletko kiinnostunut ylipäänsä hakemaan, jätä kysymys työhaastatteluun.
  •  

    Taustatyö tehty - mitä seuraavaksi? 

    Kun olet tehnyt taustatyön huolella, kohdenna ansioluettelosi juuri tähän työpaikkaan ja tehtävään sopivaksi. Jos kaipaat lisävinkkejä: Lataa tästä maksuton opas, jonka avulla parannat CV:täsi helposti.


     

    Kiitos, että luit. Toivon sinulle menestystä työnhakuun! 

    Ps. Kuulen mielelläni, millaisia ajatuksia kirjoitukseni herätti. Oivalsitko jotakin uutta? Aiotko ottaa vinkistä “Tee taustatyö huolella ennen CV:n kirjoittamista” vaarin?

    Jatkan mielelläni keskustelua aiheesta kanssasi vaikkapa Instagramin (@iloaconsulting) puolella!

    Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

    Menesty-piilotyonhaussa-hybridi