13 syytä miksi työnhaku ei suju

Samaan aikaan kun uutisissa puhutaan osaajapulasta, LinkedInissä käydään kiivasta keskustelua siitä, miten haastavaa työnhakeminen nykypäivänä on. Fakta on se, että työnhakijoita on vuosittain satojatuhansia. Kilpailu on kovaa ja osa voi joutua etsimään töitä todella pitkään.

Mahdollisista haasteista ja vastoinkäymisistä huolimatta moni työnhakuun ryhtyvä uskaltautuu kuitenkin myös hyppäämään täysin tyhjän päälle. Ahdistus ja epätoivo alkaa yleensä iskeä siinä kohtaa, jos työnhaku ei tuotakaan odotettua tulosta riittävän nopeasti. Tällöin myös alkuperäinen ajatus unelmatyön etsimisestä saattaa unohtua ja moni päätyy laskemaan rimaansa ja hylkäämään unelmatyönsä määritelmän. Tässä postauksessa annan sinulle 13 kysymystä, joiden avulla voit selvittää miksi työnhaku ei suju.

Tämän blogiartikkelin luettuasi tiedät:

  • Mitä apukysymyksiä voit hyödyntää suuntaviittoina työnhakusi edistämiseksi.
  • Mitä tehdä seuraavaksi, jotta unelmatyönhakusi helpottuu ja saat etsimäsi.

13 syytä miksi työnhaku ei suju

Haluan sanoa heti alkuun, että “unelmatyö” tarkoittaa meistä jokaiselle eri asiaa. Yksi voi haluta täysin vapaat kädet työskentelytavoilleen sekä mahdollisuuden vaikuttaa työaikoihinsa ja tehtäviinsä merkittävästi. Toiselle unelmatyö voi tarkoittaa säännöllistä ma-pe klo 8-16 välillä tehtävää työtä viikonloppuvapailla ja kiinteällä kuukausipalkalla, jossa työt ja stressi eivät seuraa kotisohvalle.

Toisaalta unelmatyö voi myös tarkoittaa työskentelyä suuryrityksessä ja mahdollisuutta kavuta korporaation tikkaita assistentista johtajapositioon. Tai ehkäpä mahdollisuutta toimia laajalla tehtäväkentällä startup-yrityksessä, jossa osaamistaan pääsee myöhemmin syventämään asiaan X yrityksen kasvaessa.

Kuten huomaat, ei ole yhtä ainutta tapaa määritellä unelmatyötä. Silti on paljon helpompaa löytää se oma unelmatyö, kun ensin pysähtyy miettimään, mistä elementeistä se koostuu. Tämän jälkeen koko loppuprosessi on helpompi!

1. Oletko asettanut riittävän konkreettiset tavoitteet?

Mikäli haluat löytää oman unelmatyösi, tarvitset selkeät tavoitteet, jotta et päädy ajelehtimaan paikasta toiseen. Tavoitteet auttavat sinua välttämään tilanteen, jossa havahdut 5-20 vuotta myöhemmin siihen, että olet täysin toisaalla, missä haluaisit olla.

Määriteltyäsi itsellesi millainen unelmatyösi on, pohdi miten voit ottaa konkreettisia askeleita kohti tuota työtä. 

2. Onko sinulle selvää mitä haluat hakea?

Pidempään työnhaussa olleiden kanssa keskustellessani huomaan, että moni kertoo olevansa kiinnostunut “vähän kaikesta” ja hakeneensa “vähän kaikkea assarin ja CXO-tehtävän väliltä”. Ymmärrän, että tällainen strategia saattaa tuntua houkuttelevalta varsinkin silloin kun työnhakua on jo kestänyt pidempään. 

Todellisuudessa tämä ei kuitenkaan helpota tilannettasi vaan pahimmillaan päin vastoin. Vähän joka suunnasta hakeminen paistaa herkästi läpi myös hakemuksista, jolloin rekrytoija saattaa lähteä kyseenalaistamaan motivaatiotasi hakemaasi paikkaa kohtaan. Tämä taas saattaa johtaa siihen, että saat toistuvasti “kiitos, mutta ei kiitos” -viestejä. Ja näin itsetuntoa rappeuttava noidankehä on valmis. 

Suosittelenkin sinua keskittymään mieluummin hakemaan harkiten aidosti sinua kiinnostaviin yrityksiin ja todella panostavan siihen, mitä ja miten haet.

3. Herättääkö hakemuksesi rekrytoijien kiinnostuksen?

Työhakemustasi lukiessaan rekrytoijan mielenkiinnon tulisi herätä välittömästi ja innostuksen kohota sitä mukaa mitä pidemmälle hän hakemustasi lukee. Tähtää siis siihen, että jokaisessa lauseessasi kerrot rekrytoijalle jotakin kiinnostavaa osaamisestasi ja soveltuvuudestasi juuri hakemaasi tehtävään nähden.

Kannattaa myös muistaa, että määrä ei korvaa laatua. On kultaa osata tiivistää osaamisensa yhdelle A4-paperille järkevällä kappalejaolla. Kaikkea ei tarvitse tai voikaan kertoa CV:llä ja hakemuksella ja hyvä niin. Työhakemuksen ja CV:n tavoitteena on saada rekrytoijan kiinnostus heräämään, jotta pääset tapaamaan rekrytoijaa haastatteluun.

4. Tietääkö mahdollinen tuleva työnantajasi sinun olevan työnhaussa?

Valitettavan moni työnhakija tyytyy yhä hakemaan töitä pelkästään avoimeksi ilmoitettujen työpaikkailmoitusten kautta, vaikka esimerkiksi Sitran teettämien tutkimusten mukaan noin 75 % työpaikoista Suomessa on piilotyöpaikkoja.

Jotta voit löytää piilotyöpaikan, tulee sinun olla avoin työnhaustasi. Jos et voit kertoa työnhaustasi esimerkiksi siksi, että olet tällä hetkellä työsuhteessa, tee LinkedIn-profiilistasi vähintäänkin löydettävä ja kerro työnhaustasi läheisillesi.

5. Haetko liian vähän?

Harvassa ja harkitussa hakutahdissa ei sinänsä ole mitään vikaa, jos olet tyytyväinen nykytilanteeseesi. Sen sijaan, jos haaveilet aktiivisesti muutoksesta, mutta tuskailet samaan aikaan, ettei kiinnostavia työpaikkailmoituksia löydy, kannustan sinua muuttamaan strategiaasi!

Työnhaussa suosittelen niin sinua kuin kaikkia asiakkaitanikin panostamaan ensisijaisesti piilotyöpaikkojen hakemiseen ja vasta toissijaisesti hakemaan avointen työpaikkailmoitusten kautta. Tällä tavalla toimiessasi et joudu ensinnäkään sullomaan itseäsi mihinkään valmiiseen muottiin (työpaikkailmoitus) saatikka antamaan kohtaloasi sen käsiin sattuuko sopivaa työpaikkailmoitusta (tälläkään) viikolla kohdallesi.

6. Hyödynnätkö sosiaalista mediaa työnhaussasi (optimaalisesti)?

Jos haluat nostaa työnhakusi uudelle tasolle, kannattaa ensitöikseen ottaa työkalupakkiin CV:n ja työhakemuksen lisäksi myös sosiaalisen median kanavat (tai oikeammin LinkedIn). Sinulla ei tarvitse olla omaa työnhakublogia, henkilöbrändättyjä nettisivuja saatikka podcastia, jotta voisit saada unelmiesi työn. Sen sijaan suosittelen sinua olemaan aktiivinen LinkedInissä! 

Valitse työnhakuasi ja asiantuntijabrändiäsi tukevat aiheet (2-4), joista haluat puhua ja keskity näiden kautta luomaan tunnettuuttasi LinkedInisssä. 

7. Luetteletko vahingossa latteuksia CV:ssä, hakemuksella & LinkedIn-profiilissa?

Olen lukenut rekrytointeja tehdessäni tuhansia CV:tä ja ansioluetteloita. Valitettavan moni työnhakija sortuu listaamaan osaamistaan kliseiden ja muun hötön kera ilman konkretiaa.

Suosittelenkin, että seuraavan kerran CV:tä tai hakemusta kirjoittaessasi, mietit “miten kerron tämän saman asian myyvästi?"

8. Ovatko työnhakudokumenttisi oikeassa muodossa?

Törmäsin vastikään LinkedInissä keskusteluun, jossa henkilö kertoi printtaavansa hakemuksensa, lisäävänsä siihen käsin allekirjoituksen ja sen jälkeen skannaavan tämän takaisin PDF-muotoon. Idea tässä on hyvä. Hakija haluaa jättää uniikin allekirjoituksensa. Toteutus valitettavasti sen sijaan ontuu.

Rekrytoijat käyttävät rekrytointijärjestelmiä samalla tavoin kuin sinä Googlea. Jos et jostain syystä tulisi valituksi hakemaasi tehtävään, jää hakemus luvallasi rekrytointijärjestelmään. Rekrytoija voi myöhemmin etsiä vastaavaan tehtävään osaajaa käyttämällä hakusanoja. Rekrytointijärjestelmä ei (mitä todennäköisimmin) tunnista kertaalleen tulostetusta ja skannatusta dokumentista sanoja. Sama pätee kuvatiedostomuodossa (png/jpg) tallennettuun dokumenttiin.

Siksi onkin parempi, että tallennat CV:n ja työhakemuksen aina PDF:nä ilman välitulostuksia. Jos haluat, voit kuitenkin lisätä Adobeen allekirjoituksesi ja lisätä sen haluamiisi dokumentteihin.

9. Muistitko huomioida CVO:n?

Kuten jo ehkä edellisestä edellisestä kohdasta voit päätellä, suosittelen aina kirjoittamaan CV:n ja hakemuksen sellaiseen muotoon, että tiedostoista löytyy rekrytoijan kaipaamat avainsanat (olettaen tietenkin sinun omaavan näistä kokemusta). 

Tällä tavoin varmistat, että rekrytoija löytää sinut jatkossakin vastaaviin hakuihin. Muista kuitenkin, että kirjoitat ensisijaisesti ihmiselle ja CVO eli CV:n optimointi tulisi tehdä vasta tämän jälkeen.

10. Ylläpidätkö työnhakutaitojasi?

Työnhaussa pahin moka on jämähtää vanhaan. Jos työnhaustasi on aikaa vuosia, kannattaa panostaa työnhakutaitojen kehittämiseen, yritykset eivät enää läheskään aina ilmoita avoimesta työpaikastaan TE-toimiston sivuilla ja muutoinkin työnhaun tavat ovat muuttuneet (LinkedIn, piilotyönhaku, CVO, videohakemukset, jne).

Jos työnhaustasi on vierähtänyt tovi, et ole välttämättä ollut myöskään kovin aktiivinen LinkedInissä tai sinulta ei välttämättä löydy lainkaan profiilia kyseiseltä alustalta. Johtajille ja asiantuntijoille työnhaun kannalta on kuitenkin olennaista pistää profiili kuntoon ensitilassa. Tarkista, että LinkedIn-profiilisi  tukee työnhakuasi ja uuden unelmatyösi löytämistä.

Varmistaaksesi, että sinulla on ajantasaiset tiedot ja osaaminen työnhakumarkkinoille, kannattaa avuksi ottaa uravalmentaja. Tällä tavoin voit nostaa osaamisesi suoraan monen muun hakija ohi ja löytää unelmatyösi.

Jos kaipaat apua osaamisesi sanallistamiseen (tai vaikkapa vain LinkedIn-profiilisi kirkastamiseen), varaa maksuton tutustumistapaaminen kalenteristani, niin selvitetään miten voisin auttaa sinua!

11. Osaatko herättää yrityksen kiinnostuksen?

Kun lähdet rakentamaan asiantuntijabrändiäsi CV:ssä, hakemuksella ja LinkedInissä, keskity tuomaan lukijalle lisäarvoa.

Sen sijaan, että puhuisit vain siitä, mitä sinä haluat ja etsit, kerro myös mitä yritys saa palkatessaan sinut!

12. Osaatko vakuuttaa työhaastatteluissa?

Työnhaussa lähes jokaisella hakijalla on välitavoitteenaan haastattelukutsun saaminen. Lisäksi suurin osa pyrkii aidosti vakuuttamaan haastattelijan ja toivoo saavansa työtarjouksen. Nämä ovat tottakai hyviä tavoitteita, mutta toivoisin, että uskaltaisit työnhaussasi myös haastaa itseäsi valintasi suhteen.

Seuraavaan haastatteluun valmistautuessasi mieti:

  1. Mitkä ovat ne asiat, joiden perusteella tiedät haluavasi ottaa työpaikan vastaan?
  2. Mitä haluat tietää yrityksestä, sen kulttuurista ja tehtävistä, jotta tiedät viihtyväsi ja tekeväsi oikean valinnan? 

Työhaastattelu on molemminpuolinen tilaisuus selvittää, sovitko sinä tehtävään ja sopiiko tehtävä ja yritys sinulle!

13. Muistitko hyödyntää verkostoasi?

Olen huomannut, että todella monella työnhaussa olevalla on iso kynnys pyytää apua omalta verkostoltaan. Saatat ehkä pelätä, että sinun ajatellaan yrittävän “hyötyä” muista. Kannustan sinua kuitenkin ajattelemaan asiaa toisin. Jos sinulta pyydettäisiin apua, haluaisit todennäköisesti auttaa. Vai mitä? Miksi siis verkostoosi kuuluva ei vastavuoroisesti haluaisi auttaa sinua? Totuus on kuitenkin se, että jokainen meistä voi olla työnhakija joku päivä ja tarvita apua. Pyri siis rohkeasti tuomaan esiin olevasi työnhaussa. Saatat saada apua yllättävältäkin taholta!

Ps. Huomasitko jo, että Menesty piilotyönhaussa -hybridivalmennuksen ovet ovat vielä hetken auki? 

Pointtini ei ole kertoa 13 syytä miksi työnhaku ei suju lannistaakseni sinua vaan haluan, että sinulla on suuntaviittoja, jotta voit lähteä kehittämään taitojasi. Unelmatyösi saattaa nimittäin olla enää vain kulman takana!

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menesty-piilotyonhaussa-hybridi