Miten erottua työnhaussa muiden työnhakijoiden joukosta?

Mikäli olet työnhaussa, olet todennäköisesti ehtinyt pohtia "miten erottua muiden työnhakijoiden joukosta, jotka kilpailevat samasta työpaikasta?".

Tiedän miten lamaannuttavalta asian pohtiminen voi tuntua, joten päätin kirjoittaa sinulle uravalmentajan näkökulman asiaan.

Käydään siis seuraavaksi yhdessä läpi, miten jäät positiivisella tavalla mieleen ja miten voit erottua jopa satojen muiden työnhakijoiden joukosta.

 

1. Selvennä kuka olet ja mitä etsit

Ennen kuin voit kirjoittaa itsestäsi myyvän ja erottuvan työhakemuksen tai erottua muutoin työnhaussasi, tulee sinun kirkastaa ensin itsellesi mm.

  • millaisia vahvuuksia ja osaamista sinulla on
  • millainen työntekijä olet
  • millaisista tehtävistä motivoidut.

Lisäksi, jotta voit herättää rekrytoijan tai palkkaavan esihenkilön kiinnostuksen, tulee sinun selventää ensin itsellesi, millaista työtä etsit ja mitä tavoittelet.

2. Tee taustatutkimus huolella

Kirkastettuasi itsellesi omat tavoitteesi sekä vahvuutesi on aika siirtyä taustatutkimuksen tekemiseen. 

Menestyneimmät työnhakijat tutkivat nimittäin kiinnostavia työnantajayrityksiä ennen tehtävään hakemista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ennen hakemista sinun tulisi ymmärtää, millainen yritys on kyseessä, mitä he tekevät, millainen kulttuuri yrityksessä on jne. Mitä enemmään saat selville yrityksestä ennen hakemista, sitä todennäköisempää on, että pystyt räätälöimään työhakemuksen ja CV:n rekrytoijaa tai palkkaavaa esihenkilöä kiinnostavalla tavalla. Kohdentamalla hakemuksen ja CV:n osoitat siis yrityksen edustajalle ymmärtäväsi olevasi nimenomaan heidän yritykseensä sopiva.

(Saattaisit muuten olla kiinnostunut myös tästä: Tee taustatyö huolella ennen CV:n kirjoittamista)

3. Korosta taitojasi ja saavutuksiasi

CV:tä ja työhakemusta laatiessasi keskity korostamaan taitojasi ja saavutuksiasi. Älä pelkää tuoda esiin aiemmin saamiasi palkintoja tai tunnustuksia tai menestyksekkäästi suorittamiasi erityisprojekteja. Nämä ovat niitä keinoja, joita sinun tulee hyödyntää, kun mietit miten erottua työnhaussa muiden työnhakijoiden joukosta. Moni hakija nimittäin saattaa vain luetella työtehtäviään esittämättä asiayhteyttä tai tarkempia tietoja siitä, miten he ovat menestyneet kussakin tehtävässä.

 

4. Verkostoidu ennakoivasti

Verkostoituminen on tärkeä osa työnhakua, mutta erityisen tärkeää se on silloin, kun yrität erottua suuresta hakijamäärästä. Ota siis yhteyttä alallasi toimiviin ihmisiin, jotka voivat antaa arvokasta tietoa yrityksestä tai jopa yhdistää sinut suoraan johonkin henkilöön palkkaavassa organisaatiossa.

Tämä strategia voi auttaa rakentamaan suhteita, jotka voivat antaa sinulle jopa etulyöntiaseman muihin hakijoihin nähden hakuprosessin aikana.

5. Pysy ajan tasalla alan trendeistä

Erottuaksesi muista hakijoista on sinun pysyttävä “kilpailijoidesi” edellä. Pyri siis pysymään ajan tasalla alan nykyisistä trendeistä ja uutisista, jotta voit hyödyntää niitä sopivassa suhteessa esimerkiksi CV:ssäsi tai hakemuksellasi.

Mikäli pystyt osoittamaan mahdolliselle työnantajallesi, että sinulla on tietoa heidän yrityksestään ja sen kipupisteistä sekä laajempi käsitys alasta, harkitsevat he sinua todennäköisemmin hakemaasi tehtävään.

6. Luota itseesi

Kirkastettuasi työnhakuprosessisi alussa itsellesi kuka olet ja mitä osaat, on tietenkin olennaista myös opetella tuomaan osaamisesi esiin itsevarmasti.

Yksi keino tuoda esiin osaamistasi myyvästi ja erottuvasti on suhtautua työhaastatteluun molemminpuolisena mahdollisuutena selvittää yhteensopivuutta. Valmistaudu siis kertomaan haastattelussa osaamisestasi innostavasti, mutta muista myös esittää kysymyksiä! Ne nimittäin osoittavat rekrytoijalle kiinnostustasi heidän yritystään ja hakemaasi tehtävää kohtaan.

 

Miten erottua muiden työnhakijoiden joukosta
 

 

Jos haluat pysähtyä pohtimaan omaa urasuuntaasi, vahvuuksiasi sekä oppia sanoittamaan osaamistasi myyvästi, voisit hyötyä asiantuntijoille ja johtajille tarkoitetusta uravalmennuksesta.

Voit varata kanssani maksuttoman tutustumistapaamisen, jonka aikana voimme selvittää tarkemmin tilannettasi sekä soveltuvuuttani uravalmentajaksesi. Varaa aika tästä!

 

Mikäli kuitenkin päädyt jatkamaan työnhakuasi itsenäisesti toivon, että hyödynnät lukemaasi tietoa siitä miten erottua työnhaussa muiden työnhakijoiden joukosta. Menestystä työnhakuusi!

Mitä mieltä olet tästä postauksesta?

Menestyvä työnhakija -verkkokurss